Spanje bruuskeert Mohammed VI

Spanje heeft zijn excuus aangeboden aan koning Mohammed VI van Marokko nadat leden van Spaanse Guardia Civil aan boord wilden gaan van het koninklijk jacht. De agenten patrouilleerden op 7 augustus voor de Marokkaanse kust, bij de Spaanse enclave Ceuta, op zoek naar drugsbendes en mensensmokkelaars.

Volgens de Spaanse krant El Mundo werd de aandacht van de agenten getrokken door het jacht waar speedboten en jetski’s omheen cirkelden. Ze wilden informeren naar de identiteit van de mensen aan boord en de bestemming van het jacht. De woedende Marokkaanse koning zou naar het dek zijn gestormd en hebben gevraagd: „Weten jullie wel wie ik ben?” Nadat hij zijn zonnebril en pet had afgezet, werd hij door de agenten herkend.

Mohammed deed zijn beklag bij de Spaanse koning Felipe VI. Via het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werd het hoofd van de Guardia Civil opgedragen om Mohammed persoonlijk verontschuldigingen aan te bieden.

Enkele dagen na het incident kwamen in 48 uur bijna 1.000 bootvluchtelingen aan in Spanje na de gevaarlijke oversteek van de Straat van Gibraltar. Spanje beschuldigt Marokko er al langer van Afrikaanse vluchtelingen die naar Europa willen geen strobreed in de weg te leggen.