Voorzitter PKN: koning maakt God tot nu toe te weinig zichtbaar

De Protestantse Kerk vindt dat koning Willem-Alexander te weinig publiekelijk blijk geeft van zijn christelijke geloof en achtergrond.
De Protestantse Kerk vindt dat koning Willem-Alexander te weinig publiekelijk blijk geeft van zijn christelijke geloof en achtergrond. ANP / Sander Koning

De Protestantse Kerk vindt dat koning Willem-Alexander te weinig publiekelijk blijk geeft van zijn christelijke geloof en achtergrond. “Tot nu toe is God niet sterk in zijn toespraken naar voren gekomen, en dat was opvallend”, zegt dominee Karin van den Broeke, voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vandaag in NRC.

„Ieder mens heeft het immers nodig om op een bepaalde manier te wortelen. Dus je gunt het de koning ook dat we kunnen horen hoe dat bij hem is. Het was mooi geweest als zijn geloof daarin doorgeklonken had.”

In kerkelijke kring wordt het optreden van de koning, belijdend lid van de protestantse kerk, al langer kritisch gevolgd, al werd dit tot nu toe alleen in strengere, reformatorische kring uitgesproken. Zo schreef het Reformatorisch Dagblad na de Kersttoespraak van vorig jaar: “De Koning wees niet op de Christus als de geboren Zaligmaker. De naam van Jezus bleef ongenoemd.” Ook was er kritiek op de vele zondagse activiteiten van het koninklijk paar, bijvoorbeeld op sportgebied.

Daar komen dus nu deze opmerkingen uit algemene protestantse kring bij. De hervormde, gereformeerde en lutherse kerken zijn in de PKN opgegaan. De aangesloten kerken hebben zo’n 2 miljoen leden, van wie er ongeveer 800.000 actief zijn.

Van oudsher sterke band tussen koninklijk huis en protestantisme

De band tussen het koningshuis en het protestantisme is van oudsher sterk. Alle Nederlandse vorsten hingen het protestantse geloof aan, uitgezonderd soms de echtgenoten, zoals koningin Máxima die katholiek is. Van den Broeke vindt dat de koning kritischer zou kunnen zijn over hoe het kabinet het begrip ‘participatiesamenleving’ invult.

“Armoedebeleid en vluchtelingenproblematiek zijn schrijnende voorbeelden van de invulling daarvan. Die praktijk is niet altijd even menswaardig, vinden wij.”

Lees het uitgebreide interview met Karin van den Broeke, ‘De koning moet God noemen’, in NRC Handelsblad van vandaag (€).