Kabinet Frankrijk heeft veel bekende gezichten, geen dissidenten

President Francois Hollande (L) en premier Manuel Valls (R). Vanavond is het nieuwe Franse kabinet bekendgemaakt. Foto ANP/EPA/Betrand Anglois

Het nieuwe kabinet van Frankrijk is vanavond bekendgemaakt. De bewindslieden die eerder openlijk kritiek hadden op het economische beleid van president Hollande, keren niet terug in de nieuwe ministersploeg.

Het lijkt erop dat verder veel bij het oude is gebleven, zo twittert NRC-correspondent Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Resumerend: Valls-2 is technocratischer maar ook coherenter dan Valls-1. Meer echte hervormers die zich onpopulair willen maken.

De belangrijkste benoeming is die van Emmanuel Macron op Economische Zaken. Hij vervangt Anoud Montebourg, die afgelopen weekend in opspraak taakte. In Le Monde uitte Montebourg veel kritiek op het beleid van premier Valls. Volgens Montebourg, die geldt als een vertegenwoordiger van de linkervleugel van de regerende Parti Socialiste, werd er te veel bezuinigd. Die uitspraken gingen Valls te ver, waardoor gisteren het kabinet viel.

De benoeming van Montebourgs vervanger Macron is opvallend, aangezien hij eerder topbankier was. President Hollande liet zich ooit ontvallen dat de financiële wereld zijn ‘ware vijand’ is:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Mon véritable adversaire, c’est le monde de la finance, zei Hollande ooit. Montebourgs opvolger, E. Macron, was bankier bij Rothschild.

Het gisteren afgetreden kabinet van Valls heeft het vijf maanden volgehouden.

    • Philippus Zandstra