Het eeuwige (led)licht voor op je fiets

‘Enneh... waar gaan wij naartoe op een rijwiel zonder licht? Dat is dan 55 euro.”

Als je zo’n eenrichtingsgesprek met een nijverige agent wilt voorkomen, zorg dan dat je verlichting voor elkaar is. Je kunt een paar van die goedkope wegwerphanglampjes kopen (die een automobilist nooit ziet omdat ze naar beneden schijnen). Maar de meest duurzame manier om je fiets te verlichten is een ledlamp die zichzelf altijd oplaadt, dankzij een ingebouwd zonnepaneel.

Rydon, een Nederlandse start-up, maakt een degelijke lamp die je één keer op je fiets schroeft en geen omkijken meer behoeft. Een soort perpetuum mobile: het zonnepaneel zit in het lampje verwerkt en laadt de ingebouwde accu op zodra er een straaltje zonlicht op valt. De accu houdt zijn lading lang vast en biedt 60 uur licht.

Je betaalt 34,95 euro voor één lampje, bijna 70 euro voor een setje bestaande uit wit en rood licht. De bijgeleverde diefstalbeveiliging is dus geen overbodige luxe; je krijgt de Rydon-lamp alleen met een speciaal stukje gereedschap losgewipt.

De lichtopbrengst is aan de voorkant matig – daarmee vind je op het platteland de weg niet terug. Maar om gezien te worden in de stad is de Rydon goed genoeg. Er komt wellicht nog een extra felle versie voor de Amerikaanse markt.

Nog even over die boetes voor fietsers: die zijn in 2014 verhoogd, dus het kan geen kwaad om je fiets eens goed na te lopen. Zeker als je in een omgeving woont waar de veldwachter tijd heeft voor dit soort overtredingen.

Kapotte verlichting kost je dus 55 euro (consequent is anders: een invalidenvoertuig zonder verlichting is maar 35 euro kwijt). Verkeerde reflectoren (wiel, trappers, achterop) kost de delinquent 35 euro. Geen bel? 55 euro. Losse trappers? 90 euro. Slechte staat van het frame, wat dat ook moge betekenen: 55 euro. Ook niet misselijk: door rood rijden of niet je hand uitsteken bij veranderen van richting. Dat kost je in beide gevallen 90 euro. Bellen en appen op de fiets, veel gevaarlijker, mag nog wel.

    • Marc Hijink