Economie

‘Hema doet Zwarte Piet in de ban’

FOTO: ANP

De voortdurende discussie over Zwarte Piet heeft Hema doen besluiten om de knecht van Sinterklaas in de ban te doen. Dat schrijft Het Parool op basis van een intern bedrijfsbericht.

Verpakkingen van sinterklaasartikelen worden aangepakt en volgend jaar verdwijnen ook alle chocoladefiguren van Zwarte Piet, aldus Het Parool. Dat kon nu niet meer omdat de inkoop van dit jaar al is gedaan.

UPDATE 16.58 uur: Hema heeft op zijn website de volgende reactie geplaatst:

“Hema doet Piet niet in de ban. Er zijn nog steeds Pieten te vinden in het assortiment. We blijven de maatschappelijke discussie volgen en we respecteren de regelgeving die daaruit volgt. Voor 5 december is alles ingekocht en over volgend jaar kunnen we nog geen uitspraken doen.”

Wilders: ‘Geen Hema meer’

PVV-leider Geert Wilders laat naar aanleiding van het artikel weten voortaan niet meer bij Hema te winkelen. Op Twitter zegt hij:

Tientallen mensen zeggen op Twitter de winkel voortaan te boycotten. Anderen zijn daar weer verontwaardigd over.

V&D: ‘Wij zijn een oer- en oer-Hollands bedrijf’

Alle winkelketens moeten beslissen hoe zij zich tot de Zwarte Pieten-discussie verhouden. Blokker Holding, waar onder andere Bart Smit, Intertoys, Blokker en Xenos onder vallen, was niet bereikbaar voor commentaar. 

V&D blijft gebruik maken van al het Sinterklaasmateriaal dat het de afgelopen jaren heeft gebruikt, zegt een woordvoerder. “We gaan niet de versiering in alle winkels vervangen, dat is financieel niet haalbaar.”

Voor de inkoop van nieuwe artikelen is waar mogelijk gekozen voor artikelen waarbij Zwarte Piet een “minder negroïde uiterlijk” heeft, oftewel: “steil haar, minder rode lippen en geen oorbellen”. Bij sommige leveranciers bleek dat niet mogelijk.

Verder benadrukt de woordvoerder dat V&D een “oer- en oer-Hollands bedrijf” is:

“Wij respecteren Nederlandse tradities en Zwarte Piet zal gewoon in onze winkels lopen. Hij is alleen niet zwart, maar bruin geschminkt.”

Indien mogelijk hebben de bruine Pieten van V&D steil haar, zegt de woordvoerder:

“Tenzij een filiaal net 25 krullenpruiken heeft aangeschaft. Dan gebruiken we die gewoon.”

Bijenkorf: ‘Pieten in lijn met Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed’

Een woordvoerder van de Bijenkorf laat weten dat de klimpieten dit jaar wederom de lichthal van de Bijenkorf in Amsterdam zullen sieren en in diverse andere filialen van de Bijenkorf aanwezig zullen zijn. Het warenhuis ligt “al vele jaren grotendeels in lijn met de aanbevelingen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed”:

“Ieder jaar worden de Pieten van de Bijenkorf  opnieuw gestyled, qua accessoires, kleding en kapsel. Zo hebben de Zwarte Pieten bij de Bijenkorf al meerdere jaren geen gouden oorringen meer en waren er Pieten met bijvoorbeeld steil haar  of  een visgraatvlecht. Passend bij de trends van dat jaar.”

‘Zwarte Piet is racistisch en de traditie achterhaald’

De discussie over het al dan niet veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet is sinds vorig jaar in alle hevigheid gevoerd. De VN-werkgroep voor Mensen van Afrikaanse Afkomst noemde Zwarte Piet onlangs racistisch en de traditie achterhaald. 

De gemeente Amsterdam zei de Sint-intocht in de loop van vier jaar te veranderen, waarbij het  ‘negatieve stereotype’ stapsgewijs wordt afgebouwd. Hoe dat precies gebeurt, is nog niet bekend. “Maar hij zal, ondanks dat we centrale verwarming hebben, nog door de schoorsteen komen”, aldus burgemeester Van der Laan.