Help, er cirkelen aasgieren rond mijn bedrijf

Foto HH, beeldbewerking NRC Q

Update 8.00 uur:

Installatiebedrijf Imtech is van een faillissement gered door haar financierende banken. Het bedrijf voldeed eind juni niet meer aan de afspraken met de banken, die daardoor de leningen per direct konden opeisen bij de technisch dienstverlener uit Gouda. Imtech heeft nu met de banken afgesproken dat het meer tijd krijgt om de schulden af te lossen. Dat blijkt uit de presentatie van de halfjaarcijfers van het bedrijf.

Imtech kwam dieper in de rode cijfers. Het bedrijf maakte een nettoverlies van 301,5 miljoen euro, tegen 230,5 miljoen in het tweede kwartaal vorig jaar. De omzet was 966 miljoen euro, tegen 1,1 miljard euro een jaar geleden.

Om de schuldenlast te verlichten, doet het bedrijf een claimemissie van 600 miljoen euro. Daarnaast verkoopt Imtech de ICT-tak voor 255 miljoen euro aan het Franse Vinci. Ook kondigde Imtech-topman Gerard van de Aast vanochtend een nieuwe reorganisatie aan. De afgelopen periode verdwenen al 3.000 banen. Daar komen nu nog eens 750 banen bij, waarvan de helft in Nederland.

Na een hete zomer komt Imtech vandaag eindelijk met halfjaarcijfers. De toekomst van de technisch dienstverlener uit Gouda hangt af van hoe en of het de schuld van ruim 1 miljard euro weet te managen. Aasgierfondsen zouden inmiddels een aanzienlijk deel van de schuld hebben opgekocht. Vijf vragen over of dat reden is om bang te zijn.

1. Hoezo aasgier?

Officieel heten ze distressed debt funds: investeringsfondsen die gespecialiseerd zijn in het opkopen van schulden van bedrijven of landen. Die nemen ze met een flinke korting over van banken. Neem de 150 miljoen aan Imtech-leningen die volgens DFT met een korting van 45 procent zijn verhandeld.

Ze worden ‘vulture funds’ (aasgierfondsen) genoemd omdat ze pas komen kijken als het slecht gaat. Leningen worden immers pas verkocht tegen een veel lager bedrag als de kans reëel is dat ze niet worden terugbetaald.

Argentinië ligt momenteel zwaar overhoop met aasgierfondsen die voor een prikkie Argentijnse schuld opkochten. Eerder speelde dat met Zambia.

2. Hoe zit het bij Imtech?

Imtech gaf deze zomer aan dat het ruim een miljard euro schuld heeft. Om aan de afspraken met banken te voldoen wil het haar ICT-divisie verkopen, maar het is de vraag of dat genoeg oplevert.

Dat aasgierfondsen Imtech-schulden hebben gekocht is vrijwel zeker en mogelijk geeft Imtech vandaag meer informatie (Update: nee). Aanvankelijk zouden ze 22 miljoen aan leningen hebben opgekocht en daarna zelfs 65 miljoen en zelfs 150 miljoen euro. Citigroup zou haar leningen hebben verkocht voor de helft van de waarde.

Leningen worden meestal verstrekt door een consortium van banken, dat kunnen er makkelijk tien zijn. Denk aan ‘huisbankiers’ zoals bijvoorbeeld ABN Amro of ING, maar ook buitenlandse partijen zoals Citigroup. Die laatsten zijn het meest geneigd onder de prijs te verkopen om van de zorgen en een slepend dossier af te zijn. In het geval van Imtech is het voor bijvoorbeeld ING lastiger vanwege de reputatieschade die gepaard gaat met het de nek omdraaien van een bedrijf met 26.000 werknemers.

3. Is de aanwezigheid van aasgieren een probleem?

Formeel niet. “Zo lang het bedrijf gewoon de rente en aflossing voldoet en zich aan de convenanten houdt, is er niets aan de hand”, zegt Errol Keyner, adjunct directeur van beleggersvereniging VEB. “En we hebben bij Imtech nog niet gehoord dat ze niet aan hun inmiddels opgerekte convenanten kunnen voldoen.”

Maar als aasgierfondsen in de buurt zijn is dat natuurlijk geen goed teken. Het getuigt niet van veel vertrouwen als schuldeisers hun waardepapieren met korting van de hand doen.

4. Wie zijn die aasgieren?

Bij Imtech is dat onbekend. Het is niet onwaarschijnlijk dat het om grote spelers als Apollo en Oaktree gaat. Bij Argentinië speelt Paul Singer van Elliot Management een hoofdrol.

5. Willen ze dat Imtech failliet gaat?

Niet per se. “Het beste scenario voor ze is dat Imtech niet omvalt en gewoon aan de betalingsverplichtingen voldoet”, zegt Keyner. Dan krijgen ze namelijk 100 procent van de schuld terug terwijl ze die bijvoorbeeld voor maar 50 procent van de waarde hebben gekocht. Ook bij een herstructurering kunnen ze winst maken als ze dwarsliggen en door de huisbanken worden uitgekocht voor een hogere waarde dan de investering. De aasgieren gaan alleen nat als een onderneming failliet gaat en er niet genoeg restwaarde is om de investering terug te krijgen.

Lees ook de eerdere stukken van NRC Q over Imtech:
Hoe komt Imtech hier ooit nog uit?
Ze wisten in Gouda dus wél van de pretparkfraude in Polen
Prestigeprojecten, daar doet Imtech niet meer aan

    • Camil Driessen