Haase kan geblesseerde Murray net niet vloeren

Robin Haase verloor in de eerste ronde van de US Open in vier sets van Andy Murray. Ook al had de als achtste geplaatste Schot overal kramp.

Robin Haase bijt in het racket van frustratie bij zijn verlies tegen Andy Murray. Foto AFP

Een prachtig opgebouwd punt van Robin Haase, bij een 4-2 voorsprong in de vierde set. Alleen nog even een op het oog gemakkelijke smash om het af te maken. Uit. Vlak daarna met opnieuw een vrijwel gewonnen rally voor de Nederlandse nummer 70 van de wereld. Maar helaas, weer uit gesmasht. Weg uitgelezen kansen om een 2-0 achterstand in sets om te buigen in 2-2.

Tegenstander Andy Murray had kramp in beide benen en de linkerarm. Maar de Schotse wereldtopper, als achtste geplaatst, kwam na een 4-1 en 5-3 achterstand wel ‘gewoon’ weer op een 6-5 voorsprong. En uitgerekend toen Haase op zijn beurt leek terug te komen tot 6-6, faalde de lijnrechter. Een fraaie winner op de lijn gaf hij uit. ‘Challenge’ van Haase, overspelen, punt voor Murray. Die vlak daarna zijn eerste matchpoint benutte en de wedstrijd alsnog naar zich toe trok: 6-3, 7-6, 1-6 en 7-5.

Als Haase (27) ooit de kans had om bij een grandslamtoernooi te winnen van een wereldtopper, dan was het gisteren in New York tegen Murray. De Britse winnaar van de US Open in 2012 pakte nog wel geroutineerd de eerste twee sets, maar Haase kreeg geleidelijk steeds meer grip op zijn tegenstander. En liet de partij in de derde set spectaculair kantelen.

Aanvankelijk leek het alsof Murray in de brandende hitte van het Louis Armstrong Stadium even een adempauze nam en Haase een set cadeau deed. Maar bij 5-1 voor de goed spelende Hagenaar bleek de reden voor de ommekeer. Murray begon te rekken met beide benen, en later bereidde de kramp zich ook uit naar de linkerarm. Als een gewond dier bewoog hij over de baan. „Ik heb me na slechts anderhalf uur op de baan nooit slechter gevoeld”, aldus Murray na afloop op Tennis.nl. „Ik was erg dicht bij een nederlaag.”

Net toen Haase hem in de vierde set de knock-out leek toe te dienen, bleek de Wimbledonwinnaar van 2013 toch nog in staat tot een wonderbaarlijke ontsnapping. Met onberekenbaar alles of niets spel maakte hij op belangrijke momenten de punten. Ondanks de kramp bleek hij in staat tot fysieke hoogstandjes, door bijvoorbeeld met korte pasjes precies goed achter de bal te komen voor een genadeloze winner op matchpoint. Toch een beetje theater gespeeld?

„Ik heb me geen moment aan hem gestoord”, sprak Haase na afloop bij de NOS. „De vraag was alleen hoe geblesseerd hij was. Ik dacht op een gegeven moment wel dat ik aan de winnende hand was.” Zelf kampte hij ook met fysieke problemen. „Ik zat tegen de kramp aan. Het was ook een aanslag op mijn lichaam.”

Haase heeft al jaren chronisch last van zijn rechterknie en heup. Na zijn uitschakeling in de tweede ronde op Wimbledon verergerden de klachten. Hij verloor kostbare punten voor de wereldranglijst maar slaagde er wel in zichzelf fit te krijgen voor de US Open. En bijna van Murray te winnen. „Je hebt kansen dus je baalt gewoon. Maar het komt niet harder aan dan normaal omdat het Murray is.”

    • Maarten Scholten