Catch me if you can

RTL 7,

20.30-23.20u.

(Steven Spielberg, 2002). De Amerikaanse cinema zit vol films die een fascinatie tonen met oplichters, van The Sting tot Martin Scorseses recente The Wolf of Wall Street, met Leonardo DiCaprio als echt bestaande beursbedrieger Jordan Belfort. In 2002 speelde DiCaprio ook al een werkelijk bestaande meesteroplichter, maar dan wel een veel charmantere zwendelaar dan narcist Belfort. In de aanstekelijke misdaadkomedie Catch Me If You Can speelt DiCaprio de minderjarige meesteroplichter Frank Abagnale. Nog voordat hij 21 werd, gaf de door de scheiding van zijn ouders aangeslagen Abagnale zich uit voor piloot, dokter en openbare aanklager en incasseerde hij ruim een miljoen dollar aan valse cheques. De film speelt zich voornamelijk af in de jaren zestig, iets wat je overal terugziet, van de fraai geanimeerde openingscredits tot de kostuums en decors. Ook de heerlijke jazzmuziek van John Williams draagt sterk bij aan de speelse sfeer. In zijn vroege jaren speelde Williams piano in jazzcombo’s en bigbands en voor zijn twintigste muzikale bijdrage aan een Spielberg-film putte hij inspiratie uit de muziek van zijn jeugd. Het swingende resultaat is even lichtvoetig als de strapatsen van Abagnale.

André Waardenburg