Handjeklap Rajoy en Merkel bezegelt lot Dijsselbloem

De Spaanse regering was sinds dit voorjaar al overtuigd van zijn benoeming. Maar nu ook Angela Merkel hem openlijk heeft genoemd als nieuwe voorzitter van de eurogroep, kan Luis de Guindos de baan bijna niet meer ontgaan. Dankzij de steun van Europa’s machtigste politicus zal de Spaanse minister van Economie eind dit jaar bijna zeker zijn Nederlandse collega Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) opvolgen.

De Duitse regeringsleider sprak haar machtswoord gisteren op een persconferentie met de Spaanse premier Rajoy. Zij bezocht hem twee dagen in zijn geboorteregio Galicië, de noordwesthoek van Spanje. Zondag liepen ze een stukje van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Daar genoten ze vier uur durende mariscada: een diner van schelp- en schaaldieren, dé specialiteit van de regenachtige vissersregio.

Gisteren noemde Merkel De Guindos „een uitstekende minister” met „voldoende kennis en voorbereiding”. Ze herinnerde eraan dat hij op een voor de Spaanse economie „extreem moeilijk” moment aantrad. Mei 2012 dreigde een omvallende financiële sector de hele staat mee te slepen.

Hiertoe zwaar onder druk gezet door Europa riep Madrid uiteindelijk Europese steun voor zijn banken in. Met 43 miljard euro noodleningen schoonde De Guindos – voormalig Iberisch topman bij de omgevallen zakenbank Goldman Sachs – de sector grondig op.

Voor premier Rajoy is Merkels steun een belangrijke opsteker. Spanje klaagt sinds 2012 dat het wordt overgeslagen voor Europese topbanen. Madrid verloor dat jaar een zetel in de directie van de Europese Centrale Bank (ECB) en voelt zich onderbedeeld.

Spanje sloeg een paar keer hard op de tafel. In 2012 blokkeerde het maanden de benoeming van de Luxemburger Yves Mersch bij de ECB. Het jaar erop stemde het als enige tegen Jeroen Dijsselbloem als nieuwe eurogroepchef.

Spanje sleept zijn felbegeerde zware post nu binnen dankzij discreter handelen. Dit voorjaar sloot Rajoy een dealtje met Merkel. Beiden zijn lid van de conservatieve Europese Volkspartij (EVP). Bij het aanwijzen van de gezamenlijke EVP-kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, neigde Rajoy aanvankelijk naar de Fransman Michel Barnier. Op een EVP-congres in Dublin zegde hij alsnog zijn steun toe aan de door Merkel gewilde Luxemburgse oud-premier Juncker. Maar niet zonder het eurogroepvoorzitterschap als wisselgeld te eisen.

    • Merijn de Waal