VS verrast door aanvallen op Libië door Egypte en Verenigde Arabische Emiraten

Een door bombardementen beschadigd vliegtuig op het vliegveld van Tripoli, afgelopen zondag. Reuters / Aimen Elshali

De VS zijn verrast door de heimelijke bombardementen door Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten op Tripoli de afgelopen week, omdat ze van tevoren niet op de hoogte zijn gebracht door hun bondgenoten.

De landen hebben Tripoli de afgelopen zeven dagen twee keer gebombardeerd, zo meldt meldt The New York Times op gezag van vier Amerikaanse functionarissen. Ook persbureau AFP sprak bronnen die de aanvallen bevestigen.Volgens een van de bronnen ontkent Egypte een rol te hebben gespeeld bij de operatie.

Update 20.23: Volgens het Pentagon hebben de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte inderdaad luchtaanvallen uitgevoerd in Libië. Waar die claims op zijn gebaseerd wilde woordvoerder admiraal John Kirby niet vertellen, aldus Reuters.

Het eerste bombardement vond vorige week plaats in Tripoli, op plekken die in handen zijn van milities. Het tweede bombardement vond afgelopen zaterdag plaats ten zuiden van de Libische hoofdstad. Die aanval had als doel de inname van het vliegveld te voorkomen (wat mislukte).

‘Aanvallen contraproductief’

De luchtaanvallen zijn volgens westerse functionarissen contraproductief, schrijft de krant. Ze denken dat ze het conflict in Libië verder escaleren, terwijl de VN en westerse landen juist een vreedzame oplossing nastreven. De regering van Qatar zou al wapens hebben gestuurd naar de islamitische milities in Libië.

Egypte zou luchtmachtbases ter beschikking hebben gesteld en de aanvallen zouden hebben plaatsgevonden met toestellen en bemanning uit de Emiraten. De VS zijn van tevoren niet op de hoogte gebracht van de aanvallen, hoewel ze werden uitgevoerd door bondgenoten en militaire partners.

Egypte riep al op tot ingrijpen

Egypte gaf gisteren al te kennen een militaire interventie in Libië te willen, op een conferentie voor buurlanden. Het land is bang dat Libië een bolwerk van de Moslimbroederschap wordt, de organisatie die in Egypte verboden is. Bovendien is Egypte bang dat de chaos zich uitbreidt naar buurlanden. De minister van Buitenlandse Zaken zei dat de escalatie van het geweld een dreiging voor de hele regio betekent.

“De ontwikkelingen in Libië hebben impact op de veiligheid van buurlanden, omdat de aanwezigheid van extremisten en terroristen zich niet tot Libisch grondgebied beperkt.”

De minister riep de internationale gemeenschap op samen te werken om een einde te maken aan de heerschappij van de milities. Hij werd hierin gesteund door Tunesië, Algerije, Soedan, Tsjaad en leiders van de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga.

Libië zelf vindt dat alleen een buitenlandse interventie de rechteloosheid en het geweld in het land kan beëindigen. Het parlement heeft de VN opgeroepen te interveniëren.

Internationale gemeenschap veroordeelt geweld

In een gemeenschappelijke verklaring hebben de VS, Frankrijk, het Verenigde Koninkrijk en Italië de escalatie van het geweld in Libië “scherp veroordeeld”. Ook de EU koos zulke bewoordingen. Het land is verzand in chaos sinds de val van Muammar Gaddafi in 2011. Milities hebben de touwtjes in handen.

    • Mirjam Remie