Welke Lamborghini kies jij? Een echte of een Chinese?

Van buiten lijkt hij behoorlijk overtuigend...
Van buiten lijkt hij behoorlijk overtuigend... Foto Reuters

Louis Vuitton-tassen, Armani-ondergoed, Rolexen of iPhones - in China allemaal te krijgen voor een schappelijke prijs. Maar echt zijn ze niet. De Chinese voorliefde om alles na te maken heeft zelfs een naam: shanzhai. Maar iets namaken wat duurder is dan het origineel, dat gebeurt minder vaak. Toch deden Wang Yu en Li Lintao, twee Chinese dertigers, er zo’n zes jaar over om een Lamborghini na te maken voor het dubbele van de nieuwprijs van zo’n race-auto.

Ze maakten twee Lamborghini Diablo’s, die een maximumsnelheid van 310 kilometer per uur hebbben. Het kostte ze niet alleen wat levensjaren, maar ook rond de 5 miljoen yuan (ruim 615.000 euro). Een tweedehands Diablo krijg je al voor minder dan 100.000 euro. Ze kochten onderdelen, huurden bouwers en stelden de auto samen met de kennis die ze hadden opgedaan tijdens een studie werktuigbouwkunde. Een van de exemplaren hebben ze verkocht aan de Chinese webwinkel Alibaba. Levert al dat geld een mooiere auto op?

    • Anouk van Kampen & Bas van Kooij