Een hekel aan shoppen bij Ikea? Stuur de Loopjongens

Foto iStock

Elke week kiest NRC Q een start-up met potentie. Deze week: spullen van Ikea thuisbezorgen

Bedrijf: Loopjongens.nl
Oprichters: Jordy Mudde (30), Sjoerd Adema (28), Chantal Nieuwlaat (38), Jair Stenhuijs (34) en Richard van der Linde (32)
Medewerkers totaal: 6

Wat is het probleem?

De Ikea. Overal drentelende dagjesmensen en een magazijn vol dozen met productcodes. Voor shophaters al snel de hel. Toch dolgraag die kekke Björn of Billy? Loopjongens.nl doet het zware werk voor je: zij shoppen én bezorgen Ikea-spullen.

Heeft Ikea zelf geen webshop?

Jawel. Een paar maanden nadat Loopjongens begon – februari 2013 – lanceerde Ikea de webshop. Maar niet álle producten bezorgt Ikea thuis, én ze doen er minimaal 9 tot 11 dagen over. Loopjongens kan alles bezorgen, en doet dat binnen 1 tot 3 dagen.

Hoe werkt het?

Op de website voer je de artikelnummers in die je wilt hebben en betaal je via iDeal. De loopjongens hebben een koeriersdienst die rondrijdt, en freelancers die voor jou de winkel ingaan. Ze hebben naar eigen zeggen een ‘paar honderd’ klanten per maand

Wat is het verdienmodel?

Je betaalt per gewichtscategorie. Tot 200 kilo is dat 70 euro, tot 400 kilo 114 euro, en tussen de 400 en 500 kilo 154 euro. Maar omdat ze de winkel in moeten én vervolgens nog moeten bezorgen wordt Loopjongens nog niet bepaald rijk van de start-up. De oprichters hebben dan ook allemaal nog een eigen bedrijf ernaast.

Wat moet er niet gebeuren?

Ikea moet niet goedkoper of sneller gaan leveren of het volledige assortiment online beschikbaar maken. Maar de oprichters hebben ook al plannen om naar andere winkels zónder webshop uit te wijken.

    • Charlotte van ’t Wout