Duimpiano’s uit Kinshasa

None

Ellenlange songs met resonerende drums en duimpiano’s die versterkt worden door zelfgeknutselde apparatuur uit de straten van Kinshasa: blijft dat twee cd’s lang leuk? Nou en of. Wel als de muziek door Kasai Allstars wordt gespeeld. Beware the Fetish is de opvolger van hun debuut uit 2008 waarmee ze hun hypnotiserende Congotronic-sound onder de aandacht brachten van onder meer westerse indie-gitaargroepen en muziekliefhebbers wereldwijd. Het collectief bestaat uit een kern van vijftien muzikanten uit vijf verschillende bands, met elk hun eigen etnische achtergrond in Congo, hun eigen taal en muziektraditie. Het is onwerkelijk dat in de straten van Kinshasa deze mix van rauwe, tradi-moderne trancerock kan ontstaan. Of misschien kan het juist alleen daar. Het is een totaal eigen geluid met genoeg referentiepunten voor westerse oren om tien minuten lang mee te deinen op een nummer over magie, traditionele wijsheden en sociale thema’s. De likembes of duimpiano’s (strookjes ijzer op een plankje) zijn dominant, maar ook de Congolese rumbagitaar verlicht af en toe de diepe, percussieklanken. De groep is van zichzelf al een bonte verzameling, maar nodigt op dit album nog eens een hele batterij gastmuzikanten uit, waaronder ook eerder genoemde westerse muzikanten, op afsluiter ‘The ploughman’.

    • Leendert van der Valk