Dit schrijven andere media vandaag

Close up of a brown bovine snout Foto HH

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Vertrouwen in economie afgenomen door conflict Rusland

Nederlandse ondernemers hebben wat minder vertrouwen gekregen in de economie, schrijft het FD naar aanleiding van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Waar ondernemers vóór augustus nog positief ingesteld waren over de richting van de handel, bestaat er nu een evenwicht tussen de optimisten en pessimisten. De economie kan de komende maanden dus alle kanten op gaan: gemakkelijk aantrekken of juist verslechteren. Deze daling van vertrouwen is te wijten aan de krimp die de economieën van onze omliggende landen zijn ondergaan. Handelspartners als Italië, Duitsland en Frankrijk deden het beduidend slechter de afgelopen maand.

Maar vooral de onstabiele internationale situatie als gevolg van het conflict tussen Rusland, Oekraïne en de Europese Unie - om nog niet eens te spreken over de sancties van beide kanten - is te wijten aan een verslechterd vertrouwen in de economie. Niet alleen producenten wantrouwen de toekomst, ook de consument ziet het somber in.

Nu ook in Nederland: de doggybag

In Amerika is het de normaalste zaak van de wereld: krijg je de 300 gram vlees op je bord niet op, dan krijg je het restant mee in een doggybag, voor thuis. Vanaf nu moet dit bij ons ook zo gaan, schrijft de Volkskrant. Om voedselverspilling tegen te gaan verspreidt stichting Natuur & Milieu vandaag 50.000 doggybags aan Nederlandse restauranthouders. Want, zo blijkt uit onderzoek, de Nederlander wil helemaal geen eten weggooien, maar weet ook niet dat restjes meenemen naar huis een optie is.

Of de doggybag daadwerkelijk gaat aanslaan, is de vraag. Feit is dat de Nederlandse chefs vaak een iets bescheidenere portie serveren dan hun Amerikaanse collega’s. Vaak is er niet eens zoveel om mee naar huis te nemen. Een sympathiek idee, wordt het initiatief dan ook genoemd door onderzoekers en experts. Maar niet de oplossing. Beter wordt er goed gelet op de porties die worden geserveerd.

Natuur & Milieu hoopt vooral dat de consument zich dankzij de doggybag bewuster wordt van het feit dat overgebleven eten ook later nog gebruikt kan worden. Dit zodat ze dat ‘later hopelijk thuis ook doen’.

Manage je eigen (zwakke) wachtwoorden

Niet al je wachtwoorden hoeven super ingewikkeld te zijn lezen we vandaag in nrc.next. De krant schrijft over een recent onderzoek waaruit bleek dat ook de zwakkere wachtwoorden een prima functie kunnen hebben in een slimme beveiligingsstrategie.

Waar veel kenners de zogenaamde password managers aanraden, is de studie gedaan door Microsoft Research in samenwerking met de Carleton Universiteit in Ottawa niet zo enthousiast over de software die voor iedere dienst een willekeurig wachtwoord genereert en opslaat. De onderzoekers raden het gebruik ervan nog net niet af, maar zien wel een risico in het feit dat alle ‘eieren in één mandje’ zitten. Als het wachtwoord van de password manager wordt gekraakt, is direct alles gekraakt.

De onderzoekers denken daarom dat het wellicht veiliger is om je wachtwoorden zelf te managen. En om dit niet te lastig te maken, menen ze dat een zwak wachtwoord prima gebruikt kan worden voor de diensten die maar even worden gebruikt of uitgeprobeerd. Het is een heel ander geluid dan we gewend zijn. Een waar uiteraard ook niet iedereen in de techwereld het mee eens is.

    • Hans Klis