De aasgieren cirkelen boven Imtech, en wat de dag verder interessant maakt

Foto HH, beeldbewerking NRC Q

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Nog een probleem voor het Nederlandse Imtech: aasgierfondsen. Het aas: de ruime miljard aan schulden die de technisch dienstverlener heeft opgebouwd. Het afgelopen jaar was een drama voor Imtech, dat vandaag met cijfers komt.

Zijn de fondsen, officieel distressed debt funds genoemd, reden voor nog meer zorgen? Duidelijk is wel: aasgieren komen pas kijken als het echt slecht gaat.

Harper’s Bazaar, poging twee

Harper’s Bazaar, het oudste modeblad ter wereld, heeft vanaf vandaag een Nederlandse editie. En dat terwijl steeds meer mode- en vrouwenbladen worden stopgezet om dalende oplages.

Eigenlijk niet slim dus, nu nog een damesblad op de markt brengen. Bovendien, Harper’s Bazaar probeerde het hier al eens eerder.

SuperZiggo

Mag Ziggo de grootste worden? Vandaag vergaderen de aandeelhouders erover. De Amerikaanse kabelmaatschappij Liberty Global wil Ziggo al een tijd overnemen. Het moederbedrijf van UPC zou met Ziggo erbij gigantisch worden. 4,4 miljoen televisieklanten voor de 2 miljoen van concurrent KPN.

De aandeelhouders zullen er weinig moeite meer hebben, maar ook de Europese mededingingsautoriteit moet de overname nog goedkeuren. Worden ze té groot?

En verder…

Warm douchen in Kiev spreekt niet langer voor zich. De stadsverwarming staat op de spaarstand sinds Gazprom geen Russisch gas meer levert aan Oekraïne. De Oekraïense economie   staat er beroerd voor.

Ik heb toch een rekenmachine? Voor liefhebbers van taal leek het vak wiskunde nooit erg belangrijk. Maar wie een goede basiskennis heeft van wiskunde, begrijpt de wereld beter. En het is goed voor de economie.

Het namaken van dure merken heeft in China een naam: shanzhai. Wang Yu en Li Lintao, twee Chinese dertigers, gingen er wel erg ver in. Ze deden er zo’n zes jaar over om een Lamborghini na te maken. Dat kostte ze uiteindelijk meer dan een echte Lamborghini.

    • Anouk van Kampen