Burgemeester Berlijn treedt af na debacle met nieuwe luchthaven

Klaus Wowereit vandaag tijdens de persconferentie.
Klaus Wowereit vandaag tijdens de persconferentie. Foto AFP / Odd Andersen

De burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, stapt in december op. Dat is twee jaar vóór het einde van zijn huidige termijn. Onder Wowereit werd Berlijn een hippe, populaire stad onder toeristen, maar een geflopt megaproject rond een nieuwe luchthaven deed zijn populariteit kelderen.

Op een persconferentie zei hij vanmiddag dat hij al een paar maanden rondliep met het idee op te stappen. Hij wilde het voor de zomer doen, maar toen werd Duitsland in Brazilië wereldkampioen voetbal en “dat zou niet het juiste moment geweest zijn”.

Wowereit, van de sociaaldemocratische SPD, is dertien jaar burgemeester geweest. Hij werd een nationale beroemdheid toen hij tijdens zijn verkiezingscampagne in 2001 als eerste Duitse toppoliticus openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Berlijn (“arm maar sexy”, noemde hij de stad later) werd onder zijn burgemeesterschap een hippe metropool.

Hij werd in september 2011 voor een nieuwe termijn gekozen, in een regering met Merkels CDU. Sommigen zagen in Wowereit een toekomstige SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap.

Megaproject luchthaven ‘mijn grootste nederlaag’

Maar de afgelopen tijd kelderde zijn populariteit, vooral door de problemen met de internationale luchthaven die ervoor moest zorgen dat Berlijn op dat vlak meegroeide met de vele nieuwbouw en de toestroom van toeristen. Dat werd een debacle: onlangs werd bekend dat de kosten van BER, zoals de luchthaven wordt aangeduid, 1,1 miljard euro hoger zullen uitvallen. De totale kosten van het megaproject werden voor de zomer geraamd op 5,4 miljard euro, twee keer zoveel als gebudgetteerd.

De opening van de luchthaven is om technische redenen de afgelopen twee jaar steeds uitgesteld. Op dit moment is niet duidelijk wanneer het vliegveld zal worden opgeleverd. Op de persconferentie noemde Wowereit het mislukte project “zijn grootste nederlaag”.

De bouw van de luchthaven is een gezamenlijk project waarbij behalve Berlijn ook de deelstaat Brandenburg en de nationale overheid betrokken zijn. Wowereit was voor de buitenwacht het gezicht van dat project.

    • Peter Zantingh