Opinie

    • Margriet Oostveen

Boze buurman

Gistermiddag deed de boze buurman van Mierlo-Hout dan toch open. Na lang aarzelen en door de gordijnen gluren draaide hij de sloten van zijn deur. Naast zijn huis aan de hoofdstraat van het dorp bouwde hij een schutting van drie meter hoog, met drie camera’s. Daarnaast staat ijssalon Nemanja.

Hij was meteen boos. Zo zijn boze buurmannen, of ze nu Boze Buurman Boordevol heten in Annie M.G. Schmidts tv-serie Ja Zuster Nee Zuster, of meneer Aart in Sesamstraat. Misschien zijn ze geen typisch Nederlands verschijnsel, maar dit land heeft beslist talent voor boze buurmannen. Dicht op anderen wonend, eenzaam in een woud van regels. De boze buurman herken je aan zijn onmogelijke verlangen al die regels ook consequent te handhaven.

Gisteren meldde deze krant dat boze buren dit soort ruzies vaker langs juridische weg uitvechten, met hulp van een rechtsbijstandsverzekering. Het aantal dossiers nam met grofweg een derde toe. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie Veiligheid hoopt dit tij met de campagne ‘Goede buren’ te keren.

Waarom die toename? Zelf denk ik dat de boze buurman gewoon lijdt onder de boze burger. Boze burgers tolereren niet veel, en al helemaal geen boze buurmannen, die je vroeger gewoon een beetje in hun sop liet gaarkoken. Kijk maar naar Mierlo-Hout.

Hier liepen de zaken in juni danig uit de hand. Na het jarenlang klagen over schoenwinkel Luckydeal klaagde boze buurman nu over geluidsoverlast op het terras van Nemanja.

Tot zover niets ongebruikelijks.

Maar nu moest de ijssalon daardoor tijdelijk dicht. Begonnen woedende buurtbewoners een petitie. Mishandelden ijsliefhebbers een gemeenteambtenaar, die ze ‘per ongeluk’ aanzagen voor boze buurman . En een bejaarde zei op Omroep Brabant dat ze boze buurman kapot moesten schieten.

De gemeenteraad stelde vragen. De burgemeester kwam langs. En toen paste de gemeente de vergunning aan: Nemanja mocht het terras alleen openhouden als er een bewaker kwam. Die stond een paar dagen voor de deur – geen gezicht. Nu heeft Nemanja het terras al de hele zomer binnen staan, tot de rechter een beslissing heeft genomen.

Tien minuten lang vertelde boze buurman aan zijn voordeur wat eraan schortte. Over geluidsoverlast geen woord. Boos was hij om zijn baan als meubelmaker, die hij al jaren geleden was kwijtgeraakt. Boos om zijn ene oog, dat het niet meer deed. Boos om bedreigingen uit de buurt en hoe ze deze zomer zijn bril van zijn hoofd trokken. Boos omdat hij er niet bij hoorde. „Het komt omdat ik hier dertig jaar geleden uit Nuenen ben komen wonen”, zei hij. „Daarom moeten ze me niet.” Toen dreigde hij zijn advocaat op me af te sturen en trok hij de deur dicht.

Nuenen ligt nog geen tien kilometer verderop. Dertig jaar geleden was dat misschien een punt. Nu dankt de ijssalon zijn naam aan de bedrijfsleider, een jongen die Nemanja heet, omdat hij in Servië is geboren. Op zijn tweede kwam hij naar Nederland. Hij spreekt vlekkeloos Brabants. De Nederlandse eigenares vond Nemanja gewoon een mooie naam. Maar dat weet boze buurman niet. Nemanja en hij hebben elkaar nog nooit gesproken.

    • Margriet Oostveen