Banken schieten Imtech met 600 miljoen te hulp

Imtech moet over 1,5 jaar weer aan voorwaarden voldoen

Installatiebedrijf Imtech is van een faillissement gered door haar financierende banken. Het bedrijf voldeed eind juni niet meer aan de afspraken met de banken, die daardoor de leningen per direct konden opeisen bij de technisch dienstverlener uit Gouda. Imtech heeft nu met de banken afgesproken dat het meer tijd krijgt om de schulden af te lossen.

Dat blijkt uit de presentatie van de halfjaarcijfers van het bedrijf. Over anderhalf jaar moet het bedrijf weer voldoen aan de voorwaarden van de banken. Die tijd kan het bedrijf gebruiken om de financiën op orde te brengen.

Om de schuldenlast van circa 1,4 miljard euro te verlichten, doet het bedrijf een claimemissie van 600 miljoen euro. Daarnaast verkoopt Imtech de ICT-tak voor 255 miljoen euro aan het Franse Vinci. ING, ABN Amro, Rabobank en de Commerzbank garanderen de emissie, wat betekent dat zij de nieuwe aandelen kopen als er geen interesse is bij bestaande of nieuwe aandeelhouders.

Ook kondigde Imtech-topman Gerard van de Aast vanochtend een nieuwe reorganisatie aan. De afgelopen periode verdwenen al 3.000 banen. Daar komen nu nog eens 750 banen bij, waarvan de helft in Nederland.

Imtech raakte vorig jaar in grote problemen door fraude bij de Poolse en Duitse tak van het bedrijf. Zo werd de omzet in Duitsland opgepompt door trucs en doet justitie onderzoek naar het wegsluizen van geld. Vanwege de fraude moest Imtech forse afschrijvingen doen, waardoor het bedrijf over 2013 een enorm verlies leed van 700 miljoen euro. Het bedrijf heeft sinds afgelopen kwartaal een negatief eigen vermogen.

Imtech groeide de jaren hard door overnames en had de ambitie om in 2015 een omzet van circa 8 miljard euro te hebben. Maar door de problemen bij buitenlandse afdelingen is de schuld van het bedrijf opgelopen tot 1,4 miljard euro en vecht het voor haar voortbestaan. Met de claimemissie en de verkoop van de ICT-tak wil Imtech de schuld fors verlagen en de liquiditeit van het bedrijf met 100 miljoen euro verhogen.

Uit de halfjaarcijfers blijkt dat Imtech de afgelopen periode een verlies heeft geleden van 301,5 miljoen euro. In de eerste helft van vorig jaar kwam het verlies uit op 230,5 miljoen euro. De omzet van het bedrijf daalde van 2,5 miljard euro in de eerste helft van vorig jaar naar 2,2 miljard in de afgelopen zes maanden.

Topman Van de Aast zei vanochtend dat de raad van bestuur mee zal doen aan de claimemissie. „We zullen cash investeren, om daarmee ook ons vertrouwen expliciet duidelijk te maken.” Op de beurs reageerden beleggers positief. De koers van het aandeel stond in de ochtend op een winst van 14 procent en daalde in de loop van de ochtend tot 0,42 eurocent per aandeel. Een winst van ruim 7 procent.