Asielzoeker ‘Vluchtgarage’ overleden

Een 26-jarige asielzoeker uit de ‘Vluchtgarage’ is overleden aan de gevolgen van een vechtpartij. Zijn advocaat had eerder om hulp gevraagd voor zijn cliënt.

Een 26-jarige asielzoeker die in de zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost verbleef, is zondag overleden aan de gevolgen van een vechtpartij. In juli had zijn advocaat Pim Fischer het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders drie brieven gestuurd waarin hij vroeg om opvang voor zijn cliënt. De situatie in de Vluchtgarage zou „mensonwaardig” en „gevaarlijk” zijn.

De Somalische Yusuf Nasir Guled kreeg op 19 augustus ruzie met een medebewoner van de gekraakte garage. Toen de ruzie uit de hand liep, werden de hulpdiensten ingeschakeld. Guled werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij zondag aan zijn verwondingen overleed. Twee verdachten, een 31-jarige en een 33-jarige man, die op de dag van de ruzie door de politie werden aangehouden, zitten nog vast.

„Ik was hier al bang voor”, zegt Pim Fischer. „De situatie in de garage is al maanden zeer gespannen. Er wonen veel te veel mensen, die te weinig te eten hebben en vaak ook nog last hebben psychische problemen. Daardoor zijn er geregeld ruzies.” Ook Guled was erg in de war, stelt advocaat Fischer. Daarom stuurde hij de burgemeester drie brandbrieven over de situatie van zijn cliënt. De advocaat zegt nog geen reactie van het gemeentebestuur te hebben gehad.

In juni riep ook het College voor de Rechten van de Mens de gemeente en staatssecretaris Teeven op tot ingrijpen, om te voorkomen „dat er daadwerkelijk mensen sterven” in de Vluchtgarage. De situatie van de uitgeprocedeerde asielzoekers is er mensonwaardig, concludeerde het College voor de Rechten van de Mens, na een bezoek aan het pand in juni.

Ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers wonen sinds december vorig jaar in de Vluchtgarage. In het gekraakte gebouw zijn toiletten aanwezig, maar geen douches of warm water. En doordat er te weinig voedsel is voor de groeiende groep, ontstaat er geregeld ruzie om eten. In juni raakte een 32-jarige man lichtgewond bij een opstootje.

„Het is zeer verdrietig wat daar is gebeurd”, zegt een woordvoerder van de burgemeester over Guleds dood. „Maar mensen gaan elkaar weleens te lijf in de stad en dat kun je niet voorkomen.”

De gemeente ziet het voorval dan ook als „een losstaand incident”. Volgens de woordvoerder van de burgemeester zijn de bewoners van de Vluchtgarage zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in het pand. Dat is eigendom van het stadsdeel: „De gemeente gaat alleen over het gebouw zelf en dat is veilig. Er is ook geen sprake van een officiële opvangsituatie.”

De woordvoerder van de gemeente bevestigt de ontvangst van de drie brieven van Guleds advocaat, maar zegt nog niet te weten wat ermee is gebeurd.

    • Yasmina Aboutaleb