‘ Zo gek is dat niet, om te denken aan zionistische betrokkenheid bij IS’

Steunt omstreden ambtenaar

Waarom wordt alleen Yasmina Haifi aangepakt? „Er wordt gemeten met twee maten.”

De Facebookpagina die gemaakt werd om ambtenaar Yasmina Haifi te steunen, na haar omstreden tweet over zionistische betrokkenheid bij ISIS (nu IS).
De Facebookpagina die gemaakt werd om ambtenaar Yasmina Haifi te steunen, na haar omstreden tweet over zionistische betrokkenheid bij ISIS (nu IS).

Binnen een paar dagen vonden ruim zesduizend mensen de Facebookpagina Wij steunen ambtenaar Yasmina Haifi leuk. De pagina werd opgezet om de ambtenaar te ondersteunen die vorige week uit haar functie werd gezet als projectleider bij het Nationaal Cyber Security Centrum. Haifi werkte als hr-manager aan een wervingscampagne voor de organisatie die namens de overheid werkt aan „de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein”. De ambtenaar werd geschorst nadat ze had getwitterd dat ISIS niets met islam te maken had; ISIS was een „vooropgezet plan van zionisten die bewust islam willen zwart maken”.

De Facebookpagina is niet alleen bedoeld om de twitterambtenaar een hart onder de riem te steken maar ook om het „bewustwordingsproces” onder alle Nederlanders te bevorderen, vertelt woordvoerder Ismail Selvi namens drie beheerders van de site. De pagina wil vooral duidelijk maken dat er in Nederland „met twee totaal verschillende maten wordt gemeten als het aankomt op het verspreiden van controversiële uitspraken”.

De inhoud van de tweet was om te beginnen lang niet zo merkwaardig als de halve Nederlandse politiek en de media wel denken, vindt Selvi. Het is helemaal niet zo’n gekke gedachte om te veronderstellen dat „zionisten” in de meeste brede zin van het woord, namelijk „personen die Israël steunen” een organisatie als ISIS hebben opgericht of althans hebben getraind en financieel hebben gesteund. Dit om verdeeldheid te zaaien onder de moslims en hun vermogen om tegen Israël op te trekken te verzwakken. „Dat is geopolitiek”, zegt Selvi. „Het is heel gebruikelijk dat dat zulke dingen gebeuren. Iedereen weet toch dat in de jaren tachtig de CIA de mujahideen hebben gesteund om tegen de Russen te vechten? En dat de Amerikanen op deze wijze ook de linkse regering van Nicaragua destijds hebben bestreden?” En deze geopolitiek is dichterbij dan Nederlandse politici en journalisten denken. „Waarom dacht je dat de Nederlandse veiligheidsdiensten jihadstrijders laten vertrekken naar Syrië? Als deze jongens wilden meevechten in Afghanistan, dan zouden ze worden tegengehouden. Maar dat ze in Syrië vechten, vindt het Westen wel prima.”

Nog belangrijker dan twisten over het waarheidsgehalte van de omstreden tweet vinden de sympathisanten van Yasmina Haifi het waarschuwen voor „klassejustitie” in Nederland. Ambtenaren hebben de afgelopen weken veel omstreden berichten op de sociale media gezet, maar alleen de tweet van Haifi was aanleiding haar te straffen. Selvi noemt een tweet van de Amsterdamse VVD-bestuurder Gertjan Neerhof die vijf dagen geleden nog begrip zei te hebben voor de angst van de Noorse moordenaar Breivik voor de islam. Selvi: „Daarmee zegt hij dat hij Breiviks daden begrijpt en tevens verheerlijkt. Waarom wordt deze VVD’er niet geroyeerd?” Ook andere VVD’ers twitteren „nazistische oplossingen en idealen”, stelt Selvi. Veelvuldig doorgestuurd werd een tweet van het Zuid-Hollandse Statenlid Marian Propstra. Zij schreef: ‘Vraag me af of je die moslimovermacht moet afbreken en verdelen over de stad (Den Haag) met gevaar voor verspreiding of dat er een hek omheen moet.’ De voorbeelden liggen volgens Selvi voor het oprapen. „Veel ambtenaren twitteren racistische uitspraken, maar krijgen daar niet eens een reprimande voor.”

Aan deze rechtsongelijkheid en discriminatie moet een einde komen, zegt Ismail Selvi, die zelf als Turkse cadet op de Koninklijke Militaire Academie in Breda enkele jaren geleden ook zegt te hebben moeten strijden tegen racisme en intimidatie. Hij werd weggestuurd. Selvi: „Er zijn een miljoen moslims in Nederland. Ook aan hen moet macht worden gegeven. Dat weigert de blanke elite in dit land. De politiek in Nederland haalt bij de verkiezingen stemmen op bij de allochtonen en laat hen vervolgens in de steek. Ze worden vertegenwoordigd door een zogenaamde allochtone elite die geen begrip en gevoel heeft voor de steeds groter wordende groep hoogopgeleide moslims. Hun idealen kunnen ze niet verwoorden noch snappen, omdat zij te conformistisch en te braaf aan de ketting lopen van de rioolrechtse status quo.”

Nederland, vinden de sympathisanten van Yasmina Haifi, moet veranderen. Selvi: „Veel allochtonen zijn bang om iets te zeggen. Nederland is geen vrij land.” Het aantal likes op de steunpagina bedroeg vanochtend 6.629. Het ministerie verwacht binnenkort antwoord te kunnen geven op Kamervragen over de kwestie.

    • Arjen Schreuder