Waartoe een etensbord dient

Het is een oud huis. De vorige bewoners, bejaard, lieten ze achter. Twee geëmailleerde emmertjes, groen van buiten, binnen wit. Op de ene staat in witte letters Aardappelen, op de andere Groenten. Al meer dan twintig jaar vraagt de huidige bewoner van het huis zich af waarom het op de emmers staat. Waarom in de aardappelemmer geen groente mag. Er moet ooit een goede reden geweest zijn om de woorden op de emmers vast te bakken. Maar welke?

Er zijn nu snijplanken van kunststof in verschillende kleuren en je heb er met in reliëf een plaatje erop. Van een vis op de ene, een wortel op een andere en een kip op de alarmrode plank. Snijd je de wortel op de kip dan kom je om. Begrijpelijk. En had op zo een antieke emmer Melk gestaan dan wist je dat je er geen luiers in moest uitspoelen.

Maar aardappelen apart?

In keukens is het stukken minder geworden met het duiden waar de dingen voor zijn. Koffie staat alleen nog op elegante aardewerken potten van de rommelmarkt. Gekocht om drop in te bewaren, maar altijd leeg. Nuttig is Zout op een Keulse pot. Opdat niemand denkt dat het suiker is.

Een enkele keer moeten mensen zelf iets verzinnen voor het noodzakelijke onderscheid. Als er veel visite tegelijk komt worden twee thermoskannen gevuld. Een met koffie en een met thee. Vindingrijk plakt de gastheer of zijn personeel een stuk wondpleister op een van de kannen en schrijft erop: Thee. Dat in de andere dan koffie zit begrijpt iedereen.

Maar nu de nieuwe mode, die geen mode meer heet maar lifestyle. Het duiden in de porseleinkast. Al enige tijd zijn er kopjes waar Cappuccino op staat zodat je er niet per ongeluk jenever uit gaat zitten drinken. Maar dan het soepbord. Gezien bij Vroom & Dreesmann. Mooi model bord met een brede kraag rond de diepte. Een kraag om dingetjes uit de soep op te leggen die niet zo bevallen. In mijn bisque zit soms nog een slecht verteerbaar pelletje van een garnaal. Lepelen, lepelen, bord leeg, maar kijk nou, op de bodem verschijnt het woord Pasta. Het is helemaal geen soepbord, sukkel! Zo heeft het warenhuis er meer laten designen. Eet je een pannenkoek en wist je even niet wat je at, dan word je geholpen door het bord eronder. Pannenkoek staat er in het glazuur. Nog een geluk dat we hebben leren lezen. Ander hulpvaardig stuk servies. Een rechthoekig bord waar ze in eethuizen graag raar mee doen. Maar dit bord kan van z’n leven niet onder hoog culinaire andijviestamp. Want als je het op hebt, schreeuwen grote letters je toe: Asperges!

    • Wouter Klootwijk