Verzetsheldin die na de oorlog de fout in ging

Eigenrichting

Verzetsvrouw

Atie Visser vermoordde een man die met de Duitsers zou hebben geheuld.

„Als ik dat had geweten, had ik het niet gedaan.” Verzetsvrouw Atie Visser liquideerde in 1946 in Leiden Felix Guljé, die ze van collaboratie met de Duitsers verdacht. Pas later leerde Visser, die woensdag op 100-jarige leeftijd overleed, dat Guljé tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden had geholpen.

In 2011 biechtte ze haar daad op aan de burgemeester van Leiden. Dat zorgde voor grote ophef. Spijt van haar bekentenis had ze niet, zei ze in een gesprek met deze krant. „Nee, de familie van Guljé had er recht op.”

Visser was tijdens de oorlog lid van het gewapend verzet, in een knokploeg. Ze werd onderscheiden voor haar werk met het verzetskruis.