Vakbond: bij Makro gaan ‘honderden banen’ weg

Reorganisatie zou gevolg zijn van malaise in mkb

Foto ANP

Zelfbedieningsgroothandel Makro gaat komend jaar „honderden banen” schrappen. Dat concludeert vakbond FNV Bondgenoten op basis van personeelsbijeenkomsten bij de groothandel in de afgelopen weken. Bij Makro werken 3.200 mensen in zeventien vestigingen.

Markro zou de plannen tijdens de bijeenkomsten aan het personeel hebben verteld. Het bedrijf wil zelf commentaar noch toelichting geven.

Het zou onder meer gaan om kassamedewerkers en restaurantpersoneel die door een reorganisatie zouden worden getroffen. In Breda zouden 54 mensen hun baan verliezen. Een deel van de medewerkers zal volgens FNV Bondgenoten nog bij het bedrijf kunnen blijven, omdat zij ook nog op nieuwe functies kunnen solliciteren.

De vakbond is het niet eens met de manier waarop personeelsleden kunnen solliciteren. „Iedereen moet nog beoordeeld worden door een manager, ook mensen die al dertig jaar bij het bedrijf hebben gewerkt”, zegt Karin Spiegel van FNV Bondgenoten. „Dat roept bij veel werknemers onzekerheid op.”

De voorgenomen ontslagen zouden deel uitmaken van het reorganisatieplan ‘Klant Voorop!’ Afgelopen januari kwam Makro met FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond een sociaal plan overeen over tientallen ontslagen op het hoofdkantoor in Amsterdam. Over eventuele ontslagen bij de vestigingen in het land moest toen nog onderhandeld worden.

CNV Dienstenbond vreest nu dat de Makro een reorganisatie aangrijpt om van ouder personeel af te komen of van mensen met wie het bedrijf het al langer niet ziet zitten. Bestuurder Martijn den Heijer van de CNV-bond zei gisteren tegen dagblad BN De Stem dat de vakbonden juridische stappen tegen Makro overwegen.

De reorganisatie zou nodig zijn door de toenemende concurrentie. Makro Nederland, onderdeel van de Duitse beursgenoteerde Metro Group, heeft al langer last van concurrentie van groothandels als Sligro en Hanos. Ook de crisis zou Makro, dat het vooral moet hebben voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, parten spelen. Mkb’ers investeerden minder en kochten dus ook minder bij de groothandel.

De afgelopen jaren liep het aantal banen bij Makro al terug. Vier jaar geleden werkten er nog 5.400 mensen bij de groothandel.