Vader gedode tiener roept op tot kalmte

„Alles wat ik morgen wens, is kalmte”, zei de vader van de doodgeschoten zwarte tiener Michael Brown gisteren in Ferguson op een matig bezochte bijeenkomst tegen politiegeweld. De 18-jarige Brown werd op 9 augustus doodgeschoten door een blanke agent. Dat leidde in ferguson, een voorstad van St. Louis, tot hevige straatgevechten. Vandaag wordt Brown begraven.

De rellen in Ferguson vestigden internationale aandacht op problemen met racisme en overmatig geweld bij Amerika’s 17.000 lokale politiekorpsen. Bij een bezoek aan Ferguson afgelopen woensdag beloofde minister van Justitie Eric Holder een „gedegen en eerlijk onderzoek” naar de dood van Brown. Medewerkers zeiden toen dat een breder onderzoek naar de politiemacht in de zwarte voorstad, die vrijwel geheel bestaat uit blanke agenten, wordt overwogen.

Sinds eind vorige week is het in Ferguson veel rustiger, al wordt er nog steeds gedemonstreerd. Gevreesd werd echter dat rond de begrafenis van Brown vandaag opnieuw rellen zouden losbarsten. Bij de demonstratie gisteren sprak Michael Brown sr. honderden mensen toe. „Alles wat ik morgen wens, is kalmte terwijl we onze zoon te ruste leggen”, zei hij. Ook dominee Al Sharpton, een bekende zwarte leider, sprak op de bijeenkomst. De ouders van Trayvon Martin, een 17-jarige zwarte tiener die in februari 2012 zonder duidelijke aanleiding werd doodgeschoten door een buurtwacht, liepen ook mee in de demonstratie die volgde. (Reuters, BBC)