Rusland wil tweede konvooi met hulpgoederen naar Oekraïne sturen

Het eerste Russische konvooi met hulpgoederen, bestaande uit 67 vrachtwagens begon dit weekend aan de terugtocht naar Rusland. Foto AP / Sergei Grits

Rusland wil een tweede konvooi met humanitaire hulp naar het oosten van Oekraïne sturen in de ‘nabije toekomst’. Dat verklaart de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vanmorgen tegenover persbureau Reuters.

Lavrov tijdens een persconferentie:

“De humanitaire situatie verbetert niet, deze verslechtert. We willen binnen enkele dagen een overeenkomst bereiken over de voorwaarden voor het afleveren van een tweede konvooi via dezelfde route.”

‘Rusland schendt internationale afspraken’

Het westen bekritiseerde Rusland wegens het sturen van het eerste konvooi zonder dat daarvoor officieel toestemming was gegeven. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen veroordeelde Rusland twee dagen geleden nadat het konvooi zonder toestemming de grens met Oekraïne overstak. Rasmussen:

“Dit is een grove schending van internationale afspraken waar Rusland aan gebonden is. Deze beslissing kan de crisis in de regio, die Rusland zelf heeft gecreëerd en blijft aanwakkeren, alleen maar verergeren.”

Het Witte Huis heeft Rusland vervolgens opgeroepen het konvooi uit Oekraïne weg te halen. Washington noemde het een flagrante schending van de soevereiniteit van Oekraïne. Als Rusland dit niet doet, kan het land nog meer sancties tegemoetzien volgens de VS.

Rusland: wij overtreden geen internationale wetten

Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek is het konvooi bedoeld als ‘provocatie’. Volgens de regeringsleider wil Rusland het konvooi eigenhandig aanvallen om zo een aanleiding te scheppen om verder in te grijpen in Oekraïne.

Een Russische diplomaat meldde dat het land geen internationale wetten overtreedt met het hulpkonvooi. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov, voegt daar in een verklaring het volgende aan toe:

“Alles wat we doen is in lijn met de internationale humanitaire wetten. We kunnen niet en willen niet accepteren dat de mensen in Zuidoost-Oekraïne in zulke erbarmelijke omstandigheden leven.”

    • Annemarie Coevert