‘Rode Kruis in geldproblemen door vele brandhaarden’

Het Rode Kruis kan door een geldtekort niet overal zijn werk naar behoren meer doen. De hulporganisatie heeft honderden miljoenen euro’s extra nodig, zegt hoofd internationale hulpverlening Juriaan Lahr in het AD. Niet eerder had de hulporganisatie te maken met zo veel rampen tegelijk.

Het logo van het Nederlandse Rode Kruis. Foto ANP/Lex van Lieshout

Het Rode Kruis kan door een geldtekort niet overal zijn werk naar behoren meer doen. De hulporganisatie heeft honderden miljoenen euro’s extra nodig, zegt hoofd internationale hulpverlening Juriaan Lahr in het AD. Niet eerder had de hulporganisatie te maken met zo veel rampen tegelijk.

Het Rode Kruis heeft nog wel geld in kas dat is geoormerkt voor natuurrampen, maar dat kan niet zomaar worden ingezet in conflictgebieden, zegt Lahr.

“Ik kan niet zeggen: in die pot voor aardbevingslachtoffers zit genoeg geld, ik gebruik het voor iets anders.”

In een reactie op de berichtgeving zegt een woordvoerder dat de hulporganisatie financieel gezond is en dat de donaties in Nederland niet teruglopen:

“Dat is een beetje kort door de bocht. Er is wel een heel grote hulpvraag. En daarvoor hebben we die extra miljoenen nodig.”

Druk op medewerkers is hoog

Door conflicten in Syrië, Gaza, Irak en Oekraïne en de ebola-uitbraak in West-Afrika is de druk op medewerkers die noodhulp bieden hoog. Daarnaast zijn er nog “tientallen kleinere rampen” in gebieden die minder aandacht krijgen, maar waar wel hulp nodig is.

In 189 landen is nu een afdeling van het Rode Kruis of van de Rode Halve Maan - een andere hulporganisatie - aanwezig. “Ik heb dit in de 10 jaar dat ik het werk doe nog nooit meegemaakt”, stelt Lahr in de krant.

“Het is een enorme belasting voor onze organisatie. Want je wilt van elke brandhaard dagelijks weten hoe het ervoor staat. Je moet contacten onderhouden in de gebieden.”

    • Laura Klompenhouwer