Opinie

    • John Kroon

Rode kapitalist bij ADO - of niet?

None

Was het de club van de Chinees Wang Hui die gisteren voetbalde in het Haagse stadion dat de naam draagt van de Japanse multinational Kyocera? Zou Tetsuo Kuba, topman van dit elektronicaconcern, sponsor van ADO, al in contact staan met Wang Hui? Deze ‘rode kapitalist’, eigenaar van het bedrijf United Vansen, is tevens adviseur van de afdeling Beijing van de communistische partij van China, CPC. Worden via Den Haag zo de Chinees-Japanse betrekkingen geharmoniseerd?

Bij ADO-FC Groningen (3-0) was er gisteren werkelijk niemand die daar een idee van had.

Er spelen zich rond de Haagse club mistige gebeurtenissen af. Soms tasten zelfs de toezichthouders in het duister. De commissarissen van de NV ADO Den Haag, geleid door Henk Jagersma, ooit een woordvoerder van Wim Kok toen die minister van Financiën was, hoorden laatst dat er een nieuwe directeur was aangesteld: Maarten Fontein, eerder actief bij onder meer Ajax en AZ. Maar ze wisten van niets. Vanavond mogen ze in hun vergadering alsnog ja zeggen.

Toon Gebrands, de nieuwe algemeen directeur van PSV, pleitte vorige week in Het Financieele Dagbladvoor strengere regels wanneer buitenlandse investeerders een Nederlandse voetbalclub willen aanschaffen. Een forensisch onderzoek naar de kandidaat-kopers, bijvoorbeeld om erachter te komen of daar witwassers tussen zitten. Een goed idee, maar een eenvoudige klus zal dat niet zijn. Wat weten de KNVB of de belangenverenigingen van de clubs bijvoorbeeld nu echt van Aleksandr Tsjigirinski, de Russische eigenaar van het Arnhemse Vitesse, die Merab Jordania daar opvolgde, als deze Georgiër niet altijd al een stroman was. Ja, dat beiden nauwe banden hebben met de Russische oligarch Roman Abramovitsj, eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea. En met diens vertrouweling Marina Granovskaia, de Russin, directielid van Chelsea, die vaak een bezoek brengt aan de Gelredome.

Het zijn Nederlandse clubeigenaren die hun aandelen doorverkopen aan de buitenlanders. Dat was bij Vitesse zo, het is (lijkt) nu bij ADO het geval. Dus de vraag is of de screening die Gerbrands bepleit niet net zo voor hen moet gelden. Wat willen ze met de club? Is het clubliefde (FC Utrecht) , een hobby (AZ ten tijde van Scheringa) of een investering?

In Den Haag weten ze het eigenlijk niet meer. Het weekblad Voetbal International meldde dat het beloofde geld uit China nog steeds niet binnen is. „ADO Den Haag wenst transparant te zijn en op geen enkele wijze de schijn te wekken onzakelijke besluiten te nemen”, zo luidt de policy van de NV. Welnu: kom die belofte dan na.

    • John Kroon