Regisseur Richard Attenborough (90) overleden

De Britse oscarwinnend regisseur Richard Attenborough is gisteren overleden. Dat heeft zijn zoon Michael laten weten aan de BBC. Attenborough is 90 jaar geworden. Attenborough begon zijn carrière als acteur. Hij speelde onder meer in de film noir Brighton Rock, de oorlogsfilm The Great Escape en de kerstfilm Miracle on 34th Street. Ook speelde hij

Attenborough in 2008 bij de Galaxy British Book Awards in Londen.
Attenborough in 2008 bij de Galaxy British Book Awards in Londen. Foto AP/Lefteris Pitarakis

De Britse oscarwinnend regisseur Richard Attenborough is gisteren overleden. Dat heeft zijn zoon Michael laten weten aan de BBC. Attenborough is 90 jaar geworden.

Attenborough begon zijn carrière als acteur. Hij speelde onder meer in de film noir Brighton Rock, de oorlogsfilm The Great Escape en de kerstfilm Miracle on 34th Street. Ook speelde hij John Hammond, de eigenaar van Jurassic Park in de gelijknamige avonturenreeks.

In 1982 won Attenborough een Academy Award voor de regie van de historische film Gandhi, over de Indiase revolutionair. Ben Kingsley, die Gandhi speelde, sprak later in een interview met NRC over de invloed die Attenborough op hem had.

“Van Richard Attenborough, regisseur van Gandhi, heb ik geleerd dat je in film als acteur alleen maar heel licht langs de lens van de camera moet strijken. Je moet zo spelen dat je de lens van de camera bijna niet haalt. Dat is een manier van acteren die me heel goed ligt en waar ik in het theater eigenlijk al vijftien jaar op had gewacht. Van een landschapsschilder, die hier een boom zet en daar een berg, ben ik een portretschilder geworden, die alleen wat lichte verfstreken onder de ogen aanbrengt, of nog wat extra’s bij de mond.”

In 1977 maakte Attenborough de film A Bridge Too Far, een grootse reconstructie van Operation Market Garden, de geallieerde poging om de bruggen bij Eindhoven, Arnhem en Nijmegen op de Duitsers te heroveren. Hier waren onder anderen de acteurs Michael Caine, Sean Connery, Gene Hackman, Anthony Hopkins en James Caan in te zien.

Richard Attenborough was de oudere broer David Attenborough, de maker en ‘stem’ van vele natuurdocumentaires. Hij was al geruime tijd ziek. De Britse premier David Cameron reageerde via Twitter op de dood van de regisseur.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron His acting in “Brighton Rock” was brilliant, his directing of “Gandhi” was stunning - Richard Attenborough was one of the greats of cinema.