PSV lijkt klaar om gooi naar de titel te doen

Ploeg van Cocu behaalt verdiende overwinning in Arena

Aanvaller Luciano Narsingh wordt omhelsd doorploeggenoot Luuk de Jong, nadat hij PSV op een 2-1 voorsprong heeft gezet tegen Ajax.
Aanvaller Luciano Narsingh wordt omhelsd doorploeggenoot Luuk de Jong, nadat hij PSV op een 2-1 voorsprong heeft gezet tegen Ajax. Foto ANP

Phillip Cocu bleef na de persconferentie in de voormalige gymzaal van de Arena nog even staan en vatte voor een groepje vaste volgers van PSV het verschil met de ploeg van vorig seizoen samen. De huidige groep vormt volgens de coach meer een eenheid, waarbij de resultaten op het veld leidend zijn. De les van een teleurstellend leerjaar leverde PSV gisteren in de Arena voor het eerst sinds 2008 weer een zege tegen Ajax (1-3) op. „We bewaren veel meer de rust. Al bruiste het na afloop wel in de kleedkamer”, stelde de winnende hoofdtrainer glimlachend.

Twaalf maanden geleden stond Cocu voor de taak met jonge, talentvolle en grillige spelers te bouwen aan een elftal dat PSV weer een nieuw gezicht moest geven. Al snel werd duidelijk dat het opleidingsjaar geen hoofdprijs zou opleveren. Maar met een vierde plaats presteerde het elftal ver onder de verwachtingen. De grootste vraag bleef: „Was PSV überhaupt wel iets opgeschoten?”

Dat antwoord werd gisteren in de ontmoeting met landskampioen Ajax een beetje duidelijk. PSV viel in tegenstelling tot het recente verleden niet als los zand uiteen, maar de spelers konden het als een collectief opbrengen het eigen spel te blijven spelen. In de tweede helft werd het geduld van Cocu en zijn spelers beloond met een verdiende overwinning én de koppositie van de eredivisie. Vroeg in het seizoen is nu al duidelijk dat PSV het materiaal heeft om een gooi naar de eerste titel sinds 2008 te doen. Grootste concurrent Ajax kreeg een gevoelige tik van PSV.

Het voordeel van de teleurstellende seizoenen is voor PSV dat het eigenlijk niet slechter kan. PSV beschikte daarbij niet over gearriveerde spelers die werden weggekocht. Sterker nog; voetballers als Georginio Wijnaldum, Memphis Depay, Karim Rekik, Jetro Willems en Adam Maher zijn uit op sportieve revanche mét PSV. Daarbij kregen ze versterking van spits Luuk de Jong, die zich in Eindhoven na een moeilijke periode bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United hoopt te hervinden. Waarschijnlijk komt daar de Mexicaanse international Andrès Guardado (27) – die bij Valencia op een zijspoor raakte – nog bij. Hij zou met zijn ervaring voor extra balans in de ploeg kunnen zorgen.

De veelal misplaatste jongensachtige bravoure lijkt bij PSV plaats te maken voor een nieuw zelfbewustzijn. De status van een voetballer wordt niet door zijn bankrekening bepaald, maar door zijn vertoonde spel. Voetballers die ondermaatse prestaties koppelen aan arrogantie kunnen op hoon van het publieke rekenen. Maar wie presteert wordt in de eredivisie al snel op handen gedragen.

Het boegbeeld van het nieuwe PSV is international Wijnaldum. De wijze waarop de aanvoerder zich in de Arena als leider van PSV manifesteerde was verbluffend. Hij is niet meer de onzekere speler die maar naar zijn geluk blijft zoeken. Bezinning tijdens een zware rugblessure en een basisplaats op het WK in Brazilië hebben een complete voetballer van hem gemaakt. Wijnaldum verlengde zijn contract tot 2018 en gaf te kennen te geloven in een toekomst bij PSV.

Cocu heeft met de volwassen geworden Wijnaldum nu een speler die hij op middenveld de lijnen uit kan laten zetten. Met zijn 23 jaar en meer dan 190 competitiewedstrijden op zijn cv geldt de geboren Rotterdammer als de natuurlijke leider. Hij ziet het ook nadrukkelijk als zijn taak zijn jongere ploeggenoten te wijzen op hun taken. De 20-jarige Depay heeft zichzelf een zelfde soort rol toebedeeld, maar hij is het predicaat van grillig talent zelf nog niet ontstegen. Bij PSV krijgt hij de gelegenheid door te groeien.

In aanloop naar de topper tegen Ajax behaalde technisch manager Marcel Brands een belangrijk succes door het contract van de gewilde Depay open te breken en hem net als Wijnaldum bij te laten tekenen tot 2018. Als Depay dit seizoen erin slaagt écht rendement uit zijn talent te halen dan heeft PSV een potentiële topspeler, die in de eredivisie het verschil kan maken. Depay maakte tegen Ajax de gelijkmaker voor PSV, maar hij maakte wederom tal van verkeerde keuzes.

PSV kan dit seizoen verdere stappen zetten als andere jeugdige spelers zich laten inspireren door het succesvolle begin van de competitie, waarin concurrenten als Feyenoord en FC Twente een moeizame start kennen. De verdediger Rekik wierp zich tegen Ajax op als een leider van de verdediging, middenvelder Jorrit Hendrix herstelde zich na een zwak begin en aanvaller Luciano Narsingh liet met een doelpunt en een assist zien dat hij nog niet afgeschreven is. Alleen de fletse Adam Maher en de ploeterende Luuk de Jong – die als aangever wel effectief was – zijn nog zoekende.

Cocu genoot zichtbaar van het succes tegen Ajax. De coach had tevreden vastgesteld dat ook de wisselspelers deelden in het geluk. Moegestreden voetballers als Willems en Narsingh vroegen volgens Cocu tijdig om een wissel, daar waar Ajax-coach Frank de Boer betwijfelde of Niklas Boilesen en Ricardo van Rhijn dat ook niet hadden moeten doen. „Het was mooi te zien dat mijn spelers hun verantwoordelijkheid namen”, zei Cocu. Dat was vorig seizoen nog wel eens anders.

    • Koen Greven