Oekraïne bezorgd over nieuw konvooi en Russische tankcolonne

De Oekraïense president Porosjenko heeft “grote bezorgdheid” geuit over de verplaatsing van Russisch militair materiaal naar Oekraïne en het voornemen van Rusland om een tweede humanitair konvooi te sturen. Een Russische tankcolonne zou eerder vandaag het land zijn binnengereden.

Oekraïense soldaten houden de wacht bij een grenspost in het oosten van het land.
Oekraïense soldaten houden de wacht bij een grenspost in het oosten van het land. Foto AFP / Dimitar Dilkoff

De Oekraïense president Porosjenko heeft “grote bezorgdheid” geuit over de verplaatsing van Russisch militair materiaal naar Oekraïne en het voornemen van Rusland om een tweede humanitair konvooi te sturen. Een Russische tankcolonne zou eerder vandaag het land zijn binnengereden.

Volgens een woordvoerder van de Oekraïense nationale veiligheidsraad zou een colonne van tien tanks, twee vrachtwagens en nog twee militaire wagens vandaag de grens zijn overgestoken bij Shcherbak. Het Oekraïense leger liet eerder vanmiddag weten dat het de colonne zou hebben tegengehouden bij Novaozovsk:

“Vanmorgen was er een poging van het Russische leger om een nieuwe militaire confrontatie te beginnen ten zuiden van Donetsk.”

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov ontkende het bestaan van de colonne en zei tegen persbureau Reuters dat hij er niets van wist:

“Ik heb er niet van gehoord. Maar er is dan ook meer dan genoeg onjuiste informatie over ons.”

Rusland wil nog een humanitair konvooi sturen

Lavrov maakte vanochtend bekend dat Rusland van plan is een tweede humanitair konvooi te sturen naar het oosten van Oekraïne. Afgelopen vrijdag stak het Russische humanitaire konvooi eigenhandig de grens over nadat het eerste enkele dagen had stilgestaan omdat Oekraïne en Rusland nog onderhandelden over de voorwaarden waaronder Oekraïne de goederen het land wilde binnenlaten. Nadat de bijna driehonderd vrachtwagens in Loegansk en elders ‘hulpgoederen’ hadden afgeleverd, reed het konvooi weer naar Moskou terug.

Porosjenko en Poetin ontmoeten elkaar morgen in Minsk, in de aanwezigheid van EU-buitenlandcoördinator Ashton en ‘energiecommissaris’ Oettinger. De EU hoopt dat een deal over aardgas de basis kan leggen om het conflict in Oekraïne op te lossen. Oekraïne is het grootste transitland voor Russisch gas naar Europa.

    • Anouk Eigenraam