Paula van der Oest regisseert verfilming Tonio

Regisseur Paula van der Oest op de rode loper voorafgaand aan de uitreiking van de Gouden Kalveren in de Stadsschouwburg in 2012.
Regisseur Paula van der Oest op de rode loper voorafgaand aan de uitreiking van de Gouden Kalveren in de Stadsschouwburg in 2012. Foto ANP/Levin den Boer

De verfilming van de requimroman Tonio van A.F.Th. van der Heijden komt onder regie van Paula van der Oest. Dat maakte producent NL Film vanmorgen bekend, schrijft persbureau Novum. Het scenario wordt geschreven door Hugo Heinen. Hoofdrolspelers zijn nog niet bekend.

Van der Oest regisseerde eerder Black Butterflies en Lucia de B. De opnames gaan begin volgend jaar van start. Producent Alain de Levita in een verklaring:

“Tonio is de belangrijkste Nederlandse roman van de afgelopen jaren. Wij zijn trots dat NL Film het vertrouwen van de schrijver heeft gekregen om van deze emotionele vertelling een aangrijpende en ontroerende bioscoopfilm te maken, en Paula van der Oest is voor ons de ideale regisseuse om dit te gaan doen.”

Het boek Tonio verscheen in 2011 en is gebaseerd op het dodelijke ongeluk van de enige zoon van de schrijver en zijn vrouw. Vorig jaar werd bekend dat er een Engelse vertaling van het boek zou verschijnen, en dat er een film van zou worden gemaakt. Tonio werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs.

Van der Heijden werkt aan vervolgroman

Van der Heijden is inmiddels bezig met een vervolg op op dit boek, zo liet hij vorig jaar weten in het NTR-programma College Tour. Een van de studenten vroeg of hij nog een boek wilde schrijven over zijn verongelukte zoon: een speculatie op diens leven als dat niet geëindigd was. “Alsof zij ervan wist”, zei Van der Heijden tegen presentator Twan Huys over de studente die de vraag stelde:

“Ik maak nu aantekeningen voor een boek over het verdere verloop van Tonio’s eventuele leven. Ik construeer het als een ‘metroroman’, verwijzend naar de Orpheus-mythe, waarin ik over de plankieren in de tunnels van de Noord-Zuidlijn loop en Tonio achter mij door de modder fietst. We hebben een gesprek. Ik mag niet omkijken.”

    • Annemarie Coevert