Beul bekend bij geheime dienst

De Britse inlichtingendiensten weten wie de extremist van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is die vorige week de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdde. Dat hebben bronnen bij de regering bevestigd, schreef de Britse krant The Sunday Times gisteren. De bronnen hebben niet gezegd wie de man is.

De gemaskerde man was vorige week te zien in een video van IS. Daarin zet hij, tegen de achtergrond van een woestijn, een mes op Foleys keel. Even later komt het levenloze lichaam van Foley in beeld, zijn hoofd ervan gescheiden.

De beul komt in de video aan het woord. Hij spreekt Engels, met een Londens accent. De beul zegt dat de Amerikaanse agressie resulteert in bloedvergieten.

Sommige Britse media speculeerden dit weekend dat de 23-jarige rapper Abdel-Majed Abdel Bary de beul zou zijn. Hij vertrok een jaar geleden vanuit Groot-Brittannië naar Syrië en zette eerder deze maand een foto van zichzelf op Twitter waarop hij een afgehakt hoofd vasthield.

Dit weekend werd ook bekend dat een Amerikaanse journalist die bijna twee jaar geleden werd ontvoerd is vrijgelaten in Syrië.

Peter Theo Curtis is gisteren overgedragen aan medewerkers van de Verenigde Naties. Volgens Al-Jazeera bemiddelde Qatar bij zijn vrijlating. Curtis werd in oktober 2012 gekidnapt in Turkije toen hij onderweg was naar Syrië. Eind juni verschenen beelden van de journalist met een baard en lang haar.

Volgens The New York Times werd Curtis de afgelopen jaren vastgehouden door Jabhat al-Nusra, een aan Al-Qaeda gelieerde organisatie die voorheen een geheel vormde met IS.

    • Reuters
    • Ap