Onbeschaafd ‘Novorossija’

Met de mars die zij Oekraïense krijgsgevangen gisteren in Donetsk dwongen te lopen, toonden de pro-Russische separatisten zich van hun lelijkste kant. Het is een grove schending van het Verdrag van Genève dat de positie van krijgsgevangenen regelt.

Met deze parade verwezen de pro-Russische rebellen bewust naar een vergelijkbare gevangenenmars van Duitse soldaten in Moskou in 1944. Vorige week donderdag had het persbureau van Novorossija, zoals de separatisten de Donbass noemen, de optocht al aangekondigd. Met bij het artikel een historische foto uit 1944. In juli dat jaar werden 57.000 Wehrmacht-soldaten, die bij Minsk en Vitebsk krijgsgevangen waren gemaakt, op straat aan het volk getoond. Begeleid door sovjetmilitairen te paard, met de bajonet in de aanslag, moesten de Duitsers naar het Kazan-station lopen, alwaar ze verder oostwaarts naar krijgsgevangenkampen werden gedeporteerd. Achter de gevangengenomen soldaten, die werden gekwalificeerd als de „beulen van Oekraïne”, reden spuitwagens aan om de Russische grond „schoon te vegen” van Hitlers fascisme.

In Donetsk werd deze parade uit 1944 van A tot Z gekopieerd, inclusief de bajonetten, herdershonden en spuitwagens die „de aarde moesten zuiveren”. Het verschil was alleen dat de Moskovieten in 1944 zich niet te buiten gingen aan het gooien van eieren, zoals sommige burgers van Donetsk gisteren deden.

Het signaal, dat de separatisten van Novorossija met hun historische analogie wilden afgeven, is duidelijk. President Porosjenko en Führer Hitler zijn volgens hen één pot nat.

Het Derde Verdrag van Genève, dat door alle landen is geratificeerd (door de Sovjet-Unie in 1954), schrijft voor dat krijgsgevangenen „te allen tijde menslievend worden behandeld” en worden beschermd „in het bijzonder tegen iedere daad van geweld of vreesaanjaging, tegen beledigingen en de nieuwsgierigheid van het publiek”. In ‘Novorossija’ is de beschaving ver weg, zo hebben de rebellen in het oosten van Oekraïne op brute wijze aangetoond.