Porosjenko ontbindt parlement Oekraïne - verkiezingen in oktober

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft het parlement ontbonden. “Ik heb besloten om het parlement vroegtijdig te ontbinden”, schrijft de president op Twitter. De nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden op 26 oktober, meldt persbureau Reuters.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft het parlement ontbonden zodat er binnen zestig dagen nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden.
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft het parlement ontbonden zodat er binnen zestig dagen nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden. Foto ANP / Jerry Lampen

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft het parlement ontbonden. “Ik heb besloten om het parlement vroegtijdig te ontbinden”, schrijft de president op Twitter. De nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden op 26 oktober, meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко Dear compatriots,
Today I have taken a decision to early dissolve the Parliament.

De aankondiging van de verkiezingen werd verwacht. De parlementsverkiezingen zijn belangrijk om de legitimiteit van de regering te borgen. Tot nu toe heeft alleen Porosjenko, die afgelopen mei 55 procent van de stemmen tot president werd gekozen, een mandaat van na het uitbreken van de revolutie in Kiev. Het huidige parlement werd in het najaar van 2012 gekozen.

NRC-redacteur Hubert Smeets legde het belang van deze verkiezingen afgelopen vrijdag in de krant als volgt uit:

De regering kan in dit parlement alleen opereren omdat de meerderheidsfractie van de Partij der Regio’s, ooit het machtsvoertuig van Janoekovitsj, is versplinterd tot drie aparte groepen. Twee afsplitsingen hebben, samen met de drie oppositiepartijen van de Maidan, de regering van premier Jatsenjoek aan haar meerderheid geholpen. Alleen de overgebleven fractie van Regionalen en de op Rusland georiënteerde Communistische Partij voeren oppositie.

Maar de regering kan omgekeerd niet op de Verchovna Rada bouwen omdat het parlement nog wordt beheerst door een pre-revolutionaire geest. Die wordt grotendeels levend gehouden door volgelingen van de twee hoofdkampen uit het verleden. Enerzijds de wereld van de Partij der Regio’s van merendeels oostelijke industriële oligarchen. Anderzijds die van de Vaderland-partij van Timosjenko, die met premier Jatsenjoek en de parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov nog sleutelposities bezet.

In het Oekraïense parlement is het sinds het vertrek van Janoekovitsj ondanks de benodigde eenheid juist een en al geruzie. Vorige week trad minister Pavel Sjeremeta van Economische Zaken af omdat hij niet op de hoogte was van de benoeming van een nieuwe handelsgezant. Eerder trad premier Arsen Jatsenjoek ook terug omdat twee regeringspartijen uit zijn coalitie stapten. Maar omdat het parlement zijn ontslag niet accepteerde, bleef Jatsenjoek toch aan.