Nederlandse begroting voor 2015 is al bijna rond

De onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar zitten in de ‘afrondende fase’. Dat bleek vanochtend na afloop van de gesprekken tussen de fractievoorzitters en financieel specialisten van de vijf partijen en de top van het kabinet. Mogelijk wordt woensdag een akkoord gesloten.

ChristenUnie-Kamerleden Carola Schouten en Arie Slob arriveren bij het Ministerie van Financiën voor het vervolg van het begrotingsoverleg.
ChristenUnie-Kamerleden Carola Schouten en Arie Slob arriveren bij het Ministerie van Financiën voor het vervolg van het begrotingsoverleg. Foto ANP / Bart Maat

De onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar zitten in de ‘afrondende fase’. Dat bleek vanochtend na afloop van de gesprekken tussen de fractievoorzitters en financieel specialisten van de vijf partijen en de top van het kabinet. Mogelijk wordt woensdag een akkoord gesloten.

“We zijn er bijna uit”, zei PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom. “Ik hoop dat we er volgend jaar met z’n allen in totaal een klein beetje op vooruitgaan.”

‘Het wordt een zwaar jaar’

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra toonde zich optimistisch, maar benadrukte wel dat 2015 geen eenvoudig jaar wordt. “Het wordt een zwaar jaar, maar ook een goed jaar.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij waren optimistisch na afloop van de onderhandelingen. Beide politici spraken over een ‘afrondende fase’ en denken deze week nog een akkoord te kunnen sluiten.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob is vooralsnog een stuk minder optimistisch.

“Het is nog wel even goed dat er doorgesproken wordt. Het kabinet moet weten waar de ChristenUnie staat. Ik denk dat we er wel verder uit gaan komen, maar we zijn nog niet helemaal klaar.”

Onduidelijk of Nederlanders er op achteruit gaan

Onduidelijk is of Nederlanders er komend jaar op voor- of achteruitgaan. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) benadrukte eerder dat de onderhandelingen zich niet echt richten op lastenverlichting, maar vooral op een beperking van de lastenverzwaring.

Veel bezuinigingen worden pas in 2015 doorgevoerd, zo erkende VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

“Maar ik denk dat het met deze begroting ook een goed jaar wordt voor 2015.”

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) sprak over een gematigd beeld:

“De ontwikkelingen in de begroting, ontwikkelingen in de economie, ontwikkelingen rondom inflatie en loonvorming leveren met elkaar een gematigd beeld op voor 2015. Maar veel van het beleid van de afgelopen jaren voelen mensen volgend jaar. Dus het wordt toch echt geen feestjaar. Ik denk dat het een heel redelijk jaar wordt.”

Gesprekken over lastenverlichtingen en extra geld voor defensie

VVD en PvdA spraken opnieuw met de oppositiepartijen SGP, ChristenUnie en D66 over lastenverlichtingen en extra geld voor defensie en ontwikkelingssamenwerking.

Tot nu toe lekte uit dat er een half miljard euro komt voor verlaging van de inkomstenbelasting, honderd miljoen extra voor defensie en 375 miljoen voor ontwikkelingshulp.

    • Alex van der Hulst