Nederland beëindigt in januari 2015 Patriot-missie in Turkije

De Nederlandse Patriotmissie in Turkije wordt per 31 januari beëindigd. Personele problemen en benodigd onderhoud zorgen ervoor dat Nederland de inzet van de raketsystemen niet wil verlengen. Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister-president Mark Rutte was in oktober 2013 op bezoek bij de Patriot-missie in Turkije.
Minister-president Mark Rutte was in oktober 2013 op bezoek bij de Patriot-missie in Turkije. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

De Nederlandse Patriot-missie in Turkije wordt per 31 januari beëindigd. Personele problemen en benodigd onderhoud zorgen ervoor dat Nederland de inzet van de raketsystemen niet wil verlengen. Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse Patriot-systemen zijn volgens Hennis lange tijd zwaar belast. Doordat het benodigde ‘preventieve onderhoud’ niet in Turkije kan worden uitgevoerd, neemt het risico op ‘langdurige’ systeemuitval toe.

Groot onderhoud moet in Nederland gebeuren

Twee van de drie raketsystemen en het reservesysteem waarover Nederland beschikt staan sinds begin 2013 in Turkije. Op de systemen moet volgens Hennis groot onderhoud worden gepleegd.

Volgens Hennis hebben personele problemen daarnaast bijgedragen aan het besluit de missie in Adana niet nog eens te verlengen. “Een verdere verlenging zou een te zware wissel trekken op het al veelvuldig ingezette personeel”, aldus de bewindslieden. Doorgaans zijn zo’n 250 Nederlandse militairen gestationeerd bij de wapensystemen.

Raketsysteem nog niet gebruikt in Turkije

De missie is opgezet om Turkije te beschermen tegen raketaanvallen vanuit Syrië, al hebben de Nederlandse raketsystemen tot nu toe nooit in actie hoeven komen. De ministers schrijven:

“De dreiging voor Turkije van ballistische raketten vanaf Syrisch grondgebied is echter niet verdwenen. Door dit besluit reeds nu te nemen, kan de NAVO er rekening mee houden bij de verdere planning van en besluitvorming over inzet in Turkije.”

De raketten blijven tot eind januari 2015 in Turkije.

Onduidelijk is vooralsnog wat de exacte kosten van de missie zijn. Toen de missie eind 2013 werd verlengd, raamde het kabinet de kosten op zo’n dertig miljoen euro. Timmermans gaf in april nog aan niet van plan te zijn een eind te maken aan de missie in Turkije. Hij zei toen in een debat dat de aanwezigheid van de raketten niet ter discussie staat.

    • Alex van der Hulst