Luchtweginfecties bij kind door maagpillen

Kinderen die medicijnen slikken tegen maagzuuroprispingen hebben wel twee keer zo vaak luchtweginfecties als kinderen die geen maagzuurremmers slikken. Onderzoekers uit Boston laten in een artikel in JAMA Pediatrics (17 augustus) zien dat de maag van die kinderen veel minder zuur wordt. Daardoor kunnen er makkelijk veel meer bacteriën in groeien. Diezelfde bacteriën kunnen ook in de keel en longen terechtkomen en daar ziekte veroorzaken. In hetzelfde tijdschrift bundelen onderzoekers van het Amsterdamse AMC alle onderzoek naar één type maagzuurremmer en laten zien dat er weinig bewijs is dat ze heilzaam zijn voor kinderen en dat hun veiligheid niet is aangetoond. Een commentator spreekt zich uit tegen het vaak voorschrijven van maagzuurremmers aan kinderen.

    • NRC