Liberiaanse arts overleden ondanks experimenteel middel tegen ebola

De sloppenwijk West Point in Monrovia is afgegrendeld door de overheid om verspreiding van ebola te proberen te voorkomen. De wijk is afhankelijk nu van voedselhulp. Foto AP / Abbas Dulleh

De Liberiaanse dokter die als een van de drie Afrikanen het experimentele middel ZMapp kreeg omdat hij besmet was met ebola, is toch overleden. Dat meldt de Liberiaanse overheid.

De arts was plaatsvervangend hoofd van het grootste ziekenhuis in het land. Een Spanjaard die het middel eerder ook kreeg, overleed ook. Twee Amerikaanse artsen die het middel eerder eveneens kregen, herstelden wel. Hoe het met de twee andere Liberianen is die het middel kregen, is nog onbekend.

Aan de ziekte zijn inmiddels al meer dan 1.400 mensen overleden. In totaal kregen zes mensen het middel ZMapp, waarvan de voorraad nu uitgeput is. Volgens de fabrikant kan het nog maanden duren voor er meer aangemaakt kan worden. Volgens gezondheidsexperts maken waarschijnlijk ook de omstandigheden uit waaronder de zes patiënten het middel kregen. Voor de Amerikaanse artsen stond bijvoorbeeld in Atlanta een heel team klaar dat zich bezighield met hun behandeling.

In Liberia zijn nu al meer dan duizend mensen met de ziekte besmet geraakt. De sloppenwijk West Point, met meer dan 50.000 inwoners een van de armste wijken van Monrovia, is sinds vorige week afgegrendeld met prikkeldraad en afvalhout om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt in het land. Vorige week verdween namelijk een dertigtal patiënten uit een ziekenhuis in de wijk, die mogelijk met de ziekte besmet waren. De hermetische afsluiting van de buitenwereld leidt tot grote woede onder de inwoners die zich als ratten in de val voelen. Er wordt wel voedselhulp verstrekt aan de inwoners in de wijk.

De uitbraak van ebola is de grootste ooit sinds het virus in 1976 werd ontdekt. De drie meest getroffen landen liggen in het westen van Afrika naast elkaar: Liberia, Guinee en Sierra Leone. Gisteren werd bekend dat de ziekte ook in Congo is opgedoken, maar het Congolese ebolavirus is van een andere soort.

    • Anouk Eigenraam