Word-of-mouth marketing

Je buurvrouw maakt stiekem reclame voor babyvoeding - en dat is een trend

Een vriendin die een foto van een flesje Grolsch op Facebook plaatst. De buurvrouw die een filmpje op Youtube zet van hoe ze een kroket van Beckers eet. Jolanda die op Drogisterijnet een lyrische recensie schrijft over de babyhap met sperziebonen van Olvarit.

Doorgaans niet bijster interessant allemaal. In dit geval wel, want stiekem zijn het allemaal voorbeelden van mensen die meedoen aan een campagne van marketingbureau trnd.

Effectiefste vorm

In reclamekringen heet het Word-of-mouth marketing en dat is de laatste jaren bezig met een flinke opmars. Het idee erachter is dat je meer aanneemt van mensen in je omgeving en dat die dus het ideale reclamemiddel zijn. Dat het qua geloofwaardigheid de meest effectieve reclamevorm is, blijkt ook uit het vorig jaar in 58 landen uitgevoerde onderzoek Global Trust in Adverstising van Nielsen.

In Nederland houden verschillende reclamebureaus zich ermee bezig, neem Buzzer en Fama Volat. The Insiders en trnd zijn netwerkbureaus: zij hebben een database met duizenden consumenten waar bedrijven hun producten op loslaten. Mensen kunnen ‘partner’ worden en vervolgens producten testen. ‘Collaborative marketing’ heet dat.

Groei

Volgens hoofd communicatie Wendel Kind van trnd is er bij bedrijven “een enorme stijging in interesse en budgetten” voor dit type marketing. “Unilever, L’Oréal, Procter&Gamble, ze zien Word-of-mouth tegenwoordig als een standaard onderdeel van wat ze aan marketing ondernemen.” Waar trnd een aantal jaar geleden nog 10 campagnes per jaar in Europa had lopen ligt dat in 2014 rond de 150. In Nederland heeft het bedrijf dit jaar “voor 1,3 miljoen gesprekken gezorgd” over producten van klanten.

Deelnemers krijgen de producten gratis en in ruil daarvoor wordt ze gevraagd er zo vaak mogelijk over te vertellen in hun omgeving en op sociale media. Geregeld worden de producten ook nog voor de officiële lancering verspreid zodat fabrikanten eventueel nog aanpassingen kunnen doen of kunnen besluiten het product überhaupt niet op de markt te brengen. Dat laatste gebeurde volgens Kind met een haargel in poedervorm.

Baby’s

Begin dit jaar was er een campagne rondom de lancering van Olvarit Friends (babymaaltijden in knijpzakjes). Omdat het een nieuw maaltijdenconcept binnen de babyvoeding is, koos Olvarit volgens brandmanager Annemarie van der Werf voor een mond-tot-mond campagne.

“We wilden graag zo veel mogelijk ouders de nieuwe Olvarit Friends laten proberen om ervoor te zorgen dat het onder zo veel mogelijk ouders bekend werd”.

Eerder koos Olvarit met ‘Mijn eerste hapjes’ voor een vergelijkbare campagne. Van der Werf is tevreden met de jongste resultaten omdat 91 procent van de ouders zegt Friends aan te bevelen.

Oneerlijke beïnvloeding?

Dat bij Word-of-mouth marketing nietsvermoedende mensen door vrienden, familie en kennissen worden onderworpen aan een campagne vindt trnd geen probleem. Volgens Kind is het “een eerlijke manier van marketing”.

“Aan het begin van een campagne wordt altijd aangegeven bij de deelnemers dat eerlijkheid voor een merk ook belangrijk is. En we praten allemaal bewust en onbewust over merken. Het enige verschil is dat via trnd mensen bewust worden geprikkeld over welk merk ze kunnen praten.”