Israël helpt honderden inwoners bij evacuatie uit grensstreek bij Gaza

Door mortiervuur verwoeste auto's bij de kibboets Nahal Oz aan de grens bij Gaza.
Door mortiervuur verwoeste auto's bij de kibboets Nahal Oz aan de grens bij Gaza. Foto AP / Tsafrir Abayov

Ongeveer honderd Israëlische gezinnen zijn vandaag het gebied langs de grens met de Gazastrook ontvlucht. Het Israëlische ministerie van Defensie helpt burgers uit de regio te evacueren vanwege de aanhoudende beschietingen vanuit Gaza.

Het gaat om de eerste grootschalige ontzetting van Israëliërs door de overheid sinds het begin van het offensief, schrijft persbureau AP. Vooral families met kinderen hebben de wijk genomen. Het ministerie van Defensie zei dat het niet om een verplichte evacuatie gaat, maar dat de regering Israëliërs die tot vijf kilometer van de grens wonen hulp biedt. Zo wordt hun onderdak geboden in jeugdherbergen en andere verblijfplaatsen op kosten van de overheid.

Gisteren werden ook al ruim honderd families uit de grensstreek geëvacueerd. Een maand eerder vluchtten al veel mensen toen infiltratietunnels van Hamas in de buurt van hun woonplaatsen waren ontdekt. Een woordvoerder van de gemeenschappen die in de grensstreek wonen zei dat zo’n 70 tot 80 procent van de ruim 40.000 inwoners van de regio het gebied inmiddels heeft verlaten.

Een verlaten kibboets vlakbij de grens met Gaza. Foto AP / Tsafrir Abayov

Hoewel de Israëlische raketafweer veel raketten van Hamas kan onderscheppen, blijft het lastiger de mortierbeschietingen vanuit Gaza tegen te houden. Afgeschoten granaten worden niet of soms te laat opgemerkt, waardoor mensen geen tijd hebben om dekking te zoeken. Nadat vrijdag een 4-jarige peuter in een kibboets werd gedood door granaten die uit Gaza werden afgevuurd, nam de ongerustheid bij inwoners in het gebied weer toe. Gisteren sloot de regering een grenspost bij Gaza vanwege de beschietingen.

Beschietingen en aanvallen gingen vandaag door

Vandaag schoten de Israëlische krijgsmacht en Palestijnse strijdgroepen opnieuw elkaar. Zeker zeven Palestijnen kwamen om bij bombardementen en tankbeschietingen. Het leger voerde zestien luchtaanvallen uit, waarbij ook twee moskeeën werden bestookt, die volgens het Israëlische leger als wapendepot en ontmoetingsplaats voor militanten zouden fungeren. Gisteren bombardeerde Israël een appartementencomplex van dertien verdiepingen. Daarbij raakten zeventien mensen gewond. Volgens Israël zat er een commandocentrum van Hamas in het gebouw. Vanuit Gaza werden zestig raketten op Israël afgeschoten.

Een Hamas-woordvoerder zei vandaag weliswaar dat nieuwe pogingen worden ondernomen om tot een langdurig bestand te komen, maar het is onduidelijk wat de stand van zaken daarbij is. Vorige week was er voor de tweede keer een kortdurend bestand, maar iedere keer werd het bestand geschonden en beschuldigden beide partijen elkaar van de schending van afspraken.

    • Anouk Eigenraam