Rail Away

None

NPO 2, 19.55-20.25u.

Rail Away is misschien wel het meest rustgevende programma op de Nederlandse televisie. De serie over markante spoorlijnen werd in 1995 voor het eerst uitgezonden en kenmerkt zich door een rustig tempo en veel lange shots. Terwijl voice-over Bob van der Houven ons van informatie voorziet over de historie van de lijn, het landschap en de plaatselijke cultuur, zien we de treinen door mooie locaties rijden. Een kerkje hier, een spoorbrug daar. Kijkers die op zoek zijn naar spektakel kunnen beter naar andere reisprogramma’s kijken, maar de liefhebber smult ervan. Deze week zendt de EO vijf nieuwe afleveringen uit. Vandaag reizen we naar Zwitserland om te route Flüelen–Furka te volgen. De trein passeert onder meer de Steffenbach-Klappbrücke. Deze brug wordt ieder jaar ontmanteld, omdat hij anders zou bezwijken door zware sneeuwval. Zodra het voorjaar aanbreekt wordt de brug opnieuw opgebouwd. Ter gelegenheid van 175 jaar Nederlands treinverkeer komt ons eigen land voor het eerst aan bod. In de uitzendingen van donderdag en vrijdag zijn vier trajecten te zien: Leeuwarden–Stavoren, Culemborg–Zetten–Andelst, Valkenburg–Simpelveld en de Velumezoom.