In Zevenhuizen leert Angel rekken en strekken

Op trainingskamp van internationale roeibond kunnen deelnemers van C-landen zich optimaal voorbereiden

WK-voorbereiding op de Bosbaan Foto Rien Zilvold

Angel Fournier Rodriguez heeft een droom. De Cubaan wil goud behalen op het WK roeien, dat deze week plaatsvindt op de Amsterdamse Bosbaan.

Goud voor een Cubaanse roeier? Het is zoiets als een Senegalees die zijn podiumambities uitspreekt op de tien kilometer schaatsen. Niettemin is goud een realistisch doel voor Fournier Rodriguez, want vorig jaar werd hij, uitkomend in de skiff, tweede op het WK in Zuid-Korea. Maar pas hier, in Nederland, begon zijn droom écht tot leven te komen.

„In Cuba ervaar ik te veel stress”, zegt Fournier Rodriguez aan een houten tafel in de kantine van de Willem Alexanderbaan in Zevenhuizen. „Eet ik wel goed? Train ik wel op de juiste manier? En hoe moet ik mijn lichaam verzorgen? Die twijfel knaagt aan me.”

Cuba heeft geen grote roeigeschiedenis. De kennis ontbreekt, evenals goede trainingsfaciliteiten. Speciaal voor C-landen, waaronder Cuba, heeft FISA, de internationale roeibond, voor het eerst in de historie een speciaal trainingsprogramma ontwikkeld, zodat iedere deelnemer zich zo optimaal mogelijk kan voorbereiden op het WK in Amsterdam. Twee weken lang verzamelden ongeveer veertig roeiers zich op het complex van de Willem Alexanderbaan, een gloednieuwe accommodatie nabij Rotterdam.

In de kantine heerst een paar dagen voor de start van het wereldkampioenschap roeien een opgewekte sfeer. Roeiers liggen tussen twee trainingen te rusten, skypen met het thuisfront of praten met elkaar. Ze komen uit alle windstreken; Armenië, Zimbabwe, Egypte en ook Puerto Rico, een land waar van slechts zes mensen bekend is dat ze actief roeien. De FISA heeft een duidelijk doel met het trainingsprogramma: meer landen moeten de internationale concurrentiestrijd vergroten. „Het is een soort ontwikkelingswerk”, stelt Martijn Rom Colthoff, samen met Dirk Meeuws coördinator van het trainingskamp. „Hoewel er een aantal uitzonderingen is, zal het merendeel van de roeiers uit C-landen in de tweede helft van de uitslag finishen. Maar dat maakt niet uit. Ze leren hier veel van speciaal aangestelde coaches. Die kennis nemen ze mee richting de toekomst.” Voor het trainingskamp trok de wereldroeibond zo’n twintigduizend euro uit.

Coaches van de betrokken C-landen zijn vanzelfsprekend positief over het initiatief. „We kunnen veel van elkaar leren”, zegt Joan Manuel Paula, de Cubaanse coach van Fournier Rodriguez. „Op fysiek, conditioneel en technisch gebied wisselen we veel informatie met elkaar uit. Zij leren van mij, ik van hen. Je moet ook niet onderschatten wat de psychologische waarde van dit trainingskamp is. Kijk naar Angel. Hij kan hier rustig herstellen van zijn jetlag, krijgt goed te eten en traint elke dag onder vergelijkbare omstandigheden als die in Amsterdam. Zijn voorbereiding op het WK is zo ideaal.”

Fournier Rodriguez begon op zijn twaalfde met roeien, hoewel hij eerst ook even geproefd heeft van boksen en honkbal, de twee grootste sporten op Cuba. Al snel bleek hij talent te hebben voor roeien. Maar tegelijkertijd was het moeilijk dat talent te laten ontbolsteren. „De federatie steunt de sport amper”, zegt de boomlange Cubaan. „We hebben bijna geen budget, werken met oude materialen en technologische hulpmiddelen, zoals de videoanalyse, ontbreken bij ons. Dat maakt het lastig.” Fournier Rodriguez neemt de situatie zoals hij is, maar de perfectionist in hem komt in opstand omdat hij voor zichzelf niet precies weet hoe hij zijn lichaam moet verzorgen. „De Europese landen, met goede voeding en lichamelijke verzorging, zijn wel een voorbeeld voor andere landen. Ik weet niet hoe ik mijn spieren moet rekken voor en na een training. Verder zou het fijn zijn als ik dagelijks gemasseerd word. Maar bij ons ontbreken de financiële middelen.”

En aan de andere kant: Fournier Rodriguez wil roeien ook weer niet tot hogere wiskunde promoveren. Er is een man, een boot, water en telkens wisselende weersomstandigheden. Alleen het weer valt Fournier Rodriguez, geboren en getogen in Guantánamo, een beetje tegen in Nederland. Voornamelijk regen, wind en kou geselden hem gedurende de twee weken in Zevenhuizen. Maar Fournier Rodriguez lijkt zich snel te hebben aangepast. Gisteren finishte hij als derde in de heats, waarmee hij zeker is van een plaats in de kwartfinale.

    • Jan Cees Butter