Geld verdienen? Hipster-handel!

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Local Goods Weekend Market in De Hallen in Amsterdam
Wie: Veel lokale producenten zoals Samga Jurys van Pear Paper en Serena Westra van Traveling in Miniature, hippe bezoekers zoals Lauren van Brienen en notenboer Ron Ruijgrok.

Er valt aan niemand zoveel geld te verdienen als aan de hipster. En dan bedoelen we niet de ietwat groezelige jonge meisjes met plateauzolen en naveltruitjes, maar het meer gearriveerde type dat Scandinavische hennep-hemdjes draagt en aan urban gardening doet op het dakterras. Zet hem of haar biologische kokosyoghurt, een bamboe-fiets of een usb-stick in de vorm van een snijplank voor, en het geld in de zak begint te branden.

Niet gek dus dat de hipstermarkten welig tieren. De Echt Waar Bazaar in Utrecht, De Feelgood Market in Eindhoven, de Swan Market in Rotterdam.  En Amsterdam heeft de Sundaymarket. Maar sinds die geannexeerd is door bakfietsmoeders, en er alleen nog maar gebreide babypakjes te koop zijn, heeft de hipster zijn heil elders moeten zoeken. Bij de Local Goods Weekend Market dus. Logisch, want de locatie is een oude tramremise wat het geheel een heel Berlijns (en dus hipsterverantwoord) sfeertje geeft.

Liefde - dat kost wat

Bovendien zijn hipsters dol op lokale producten, volgens bezoekster Lauren van Brienen. ”Waarom zou je iets van ver laten komen als je buurman het ook, en zelfs beter, kan maken.” Van Brienen graait in haar tas en haalt een klein notitieboekje tevoorschijn. “Net gekocht. Kostte zeventien euro maar dan is het dus wél met de hand gezeefdrukt.”

En wel door Samga Jurys, die haar baan als organisator van hedendaagse kunst expo’s heeft opgegeven om haar papierlijn Pear Paper op te zetten. “Ik wilde zelf dingen scheppen  en heb altijd al een passie voor papier gehad”, vertelt ze terwijl ze eenvoudige postkaarten recht legt.  Vier euro per stuk kosten ze. Duur? Ach. “Een kaart bij de HEMA kost toch ook al gauw drie euro? En dan koop je een massaproduct uit China. In mijn kaarten zit tenminste liefde en persoonlijke aandacht.”

Het gaat om het concept

Ook de miniscule treinmodelpoppetjes die Serena Westra voor tien euro per stuk verkoopt zijn in feite een koopje. “Het gaat namelijk om het concept”, legt Westra uit. Het is de bedoeling dat je het poppetje meeneemt op reis, het laat poseren bij kerktoren, gletsjer of palmboom en er dan een foto van maakt. “We maken hiermee creatief-zijn voor de mensen mogelijk. Zeg maar.”

Notenboer Ron Ruijgrok vind al die creativiteit wel prima. “Maar dan wel gewoon als hobby.” Zes dagen per week met een kraam op de Ten Kate markt staan is wel even wat anders. “Mijn klanten zijn veel volksere types. Die zitten niet te wachten op poespas.” Al is de Local Goods Weekend Market niet slecht voor zijn zaken. Uiteindelijk komt iedereen bij hem noten halen. Ook al komen die uit China.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken