Franse schrijver Sylvain Tesson (1972) in coma na val van gevel

De Franse schrijver Sylvain Tesson ligt in een kunstmatige coma na de val van een gevel.
De Franse schrijver Sylvain Tesson ligt in een kunstmatige coma na de val van een gevel. Foto C. Hélie Gallimard.

De Franse reisschrijver Sylvain Tesson (1972) ligt in een kunstmatige coma na een klimongeval, zo meldt De Standaard.

Volgens de Belgische krant besloot Tesson, een fanatiek klimmer, afgelopen woensdag de gevel van een chalet van een vriend in Chamonix te beklimmen om de voltooiing van een nieuw boek te vieren. Eerder beklom Tesson met succes de Eiffeltoren en Notre Dame, maar nu ging het mis. Tesson maakte een val van 10 meter. Met als gevolg, zo schrijft het Franse L’Express, verwondingen aan hoofd, rug en borststreek. Hij wordt sinds afgelopen woensdagnacht, in het Franse Annecy, in een kunstmatige coma gehouden.

Tesson is in Nederland bekend door zijn ‘Russische Walden Zes maanden in de Siberische wouden, een kluizenaarsdagboek dat in Frankrijk uitgroeide tot een bestseller en de Prix Médicis kreeg toegewezen. In Nederland werden er volgens uitgeverij De Arbeiderspers ruim 6.000 exemplaren van het boek verkocht.

De publicatie van Tessons nieuwe Ruslandboek, dat op 22 januari bij Gallimard zou verschijnen, wordt mogelijk uitgesteld. De Nederlandse redacteur van Tesson, Peter Nijssen, hoorde het nieuws deze middag pas. Hij vindt het te vroeg om er een conclusie aan te verbinden:

“Ik ben nu vooral geschokt en bezorgd om zijn lot. Hoe we verder gaan met zijn werk weet ik nog niet. Maar ‘Siberische wouden’ was redelijk succesvol. Dus het is ons voornemen om ander werk van Sylvain uit te geven.”

    • Roderick Nieuwenhuis