Franse premier Valls biedt ontslag aan van kabinet

Premier Manuel Valls.
Premier Manuel Valls. Foto Reuters/Regis Duvignau

De Franse premier Manuel Valls heeft het ontslag van zijn hele kabinet ingediend bij president François Hollande. Hollande heeft Valls gevraagd morgen een nieuw kabinet te presenteren, schrijft het Elysée.

De premier en de president, beiden van de regerende Parti Socialiste, waren vanochtend voorafgaand aan de aankondiging een uur lang bijeen. Hollande heeft Valls gevraagd een kabinetsploeg samen te stellen die overeenkomt “met de koers die hij zelf heeft uitgezet voor ons land”, staat in de vanochtend verspreide verklaring.

Onacceptabele kritiek

Het ontslag lijkt vooral ingegeven door de uitspraken van minister Arnaud Montebourg van Economie afgelopen weekend, zegt onze correspondent in Frankrijk, Peter Vermaas.

“Hij pleitte opnieuw voor een economische koerswijziging en ging hiermee lijnrecht in tegen het hervormingsbeleid van president Hollande en premier Valls. Montebourg vertegenwoordigt de linkervleugel van de Parti Socialiste en is door Hollande lang om die reden in de regering gehouden. Maar Valls zei dit weekend dat Montebourg een grens had overschreden.”

Minister Montebourg werd gisteren ter verantwoording geroepen door de “entourage van Valls”, meldt persbureau AFP. Zijn kritiek op Duitsland en het Franse economisch beleid zou onacceptabel zijn. “Duitsland is gevangen door bezuinigingspolitiek die zij heeft opgelegd aan heel Europa”, zei hij in de Franse krant Le Monde. En:

“Frankrijk voelt zich niet geroepen om zich te voegen naar de ideologische axiomas van Duits rechts.”

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dit is vooral eind van Montebourg als minister. Morgen presenteert Valls een nieuw kabinet.

Economisch patriottisme

Montebourg had zich al ontpopt tot de “minister van economisch patriottisme”, schreef Vermaas eerder deze zomer (€). Hij bemoeide zich eerder dit jaar expliciet met de overname van de energietak van het Franse concern Alstom door de Amerikaanse industriereus General Electric. Montebourg was woest dat hij niet direct door de top van de ‘parel van de Franse industrie’ op de hoogte was gesteld, aldus Vermaas.

Na weken onderhandelen ging de deal alsnog door, maar niet zoals GE voor ogen had gehad. Montebourg bereikte een ingewikkeld akkoord over de toetreding van de Franse staat tot het kapitaal van het energie- en transportbedrijf, schreef Vermaas. Het laatste bod van GE voor de energietak werd uiteindelijk eind juni goedgekeurd.

De “gedeeltelijke nationalisatie”, zei de flamboyante Montebourg [...], is “een manier om ons te organiseren tegenover de globalisering”.

De regering van Valls was nog geen half jaar oud. Eerder dit jaar werd een heel nieuw kabinet gepresenteerd, na de verkiezingsnederlaag van de Parti Socialiste bij de lokale verkiezingen. Het aantal ministers op het ministerie van Financiën daalde van zeven naar twee: Michel Sapin, een vertrouweling van Hollande, en Montebourg. Het was toen al duidelijk dat zij er tegengestelde visies op nahielden over de wijze waarop de economie aangezwengeld moet worden.

Sapin werd verantwoordelijk voor de staatsfinanciën en kreeg de opdracht om met bezuinigingen te proberen de begroting binnen de Europese regels te krijgen. De charismatische Montebourg was juist voorstander van stimuleringspakketten om de economie weer op gang te krijgen.