Ruziënde buren doen steeds vaker een beroep op rechtsbijstand

Een potentiële aanleiding voor een burenruzie in Amsterdam.
Een potentiële aanleiding voor een burenruzie in Amsterdam. Foto NRC/Wieland van Dijk

Het aantal burenruzies waarbij een beroep wordt gedaan op rechtsbijstand is de afgelopen jaar fors gestegen, zo schrijft nrc.next vanmorgen. Achmea (1,9 miljoen rechtsbijstandverzekerden) maakte onlangs bekend dat het in 2013 zeshonderd zaken in behandeling nam die het gevolg waren van burenruzies. In 2011 waren het er nog vierhonderd.

Aanbieder DAS, met een premieomzet van 208 miljoen euro een andere grote rechtsbijstandverzekeraar, ziet die trend ook. Het aantal in behandeling genomen dossiers met betrekking tot burenruzies nam toe van 400 zaken in 2011 naar 580 in 2013, zo schrijft de krant.

Geschillen over bebouwing of ontsiering van het uitzicht staan bij rechtsbijstandverzekeraars in de top 5 van oorzaken voor burenruzies. Er wordt ook veel geklaagd over geluid, rook, overhangende takken en spelende kinderen.

‘Eén op de drie Nederlanders komt in aanraken met woonoverlast’

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft één op de drie Nederlanders wel eens te maken met woonoverlast. Het CCV helpt gemeenten bij het bemiddelen bij burenruzies.

Vorig jaar registreerden de verschillende buurtbemiddelingsorganisaties in Nederland, ruim de helft van de gemeenten heeft zo’n organisatie, meer dan tienduizend meldingen van burenruzies. Een paar honderd meer dan het jaar daarvoor.

Het grote aantal conflicten was voor het CCV reden vorige maand de campagne Goede Buren te starten, ook omdat de zomermaanden traditioneel meer aanleiding geven tot ruzie. Mensen zijn vaker in de tuin of op het balkon. Gemeenten kunnen met de campagne hun inwoners attenderen op buurtbemiddeling. En er worden tips geven, zoals ‘praat met je buren’.

Lees hier het volledige artikel van Anouk Eigenraam dat vanmorgen in nrc.next verscheen (€).