Zie maar eens alle duels in eredivisie goed te voorspellen

AZ-trainer Marco van Basten
AZ-trainer Marco van Basten Foto ANP

Stel iemand had vrijdagmiddag met een goed gevoel de toto ingevuld bij de sigarenzaak om de hoek. De kans is groot dat dit goede gevoel zondagavond was omgeslagen in een lichte vorm van ontzetting. Want hoe viel in één rijtje te voorspellen dat Feyenoord, AZ en Vitesse zouden verliezen, dat Twente gelijk ging spelen en dat PSV de uitwedstrijd tegen Ajax zou winnen? Alleen de echte gokker kon cashen in een weekeinde dat de aloude verhoudingen zoek waren.

Om te beginnen was er de verrassende verliespartij van AZ. De ploeg van Marco van Basten verloor met maar liefst 3-0 bij het gepromoveerde Willem II. En dus was trainer Marco van Basten woest. Hij sprak voor de camera’s van een „gebrek aan motivatie”, noemde het een „absolute wanvertoning” en was „geschrokken”. Oftewel, „alle reden tot bezinning.”

Ook Fred Rutten maakt zich zorgen. Hij loofde de eerste helft van zijn Feyenoord, maar drie kwartier later was het FC Utrecht dat had gewonnen: 1-2. Wat de opponent in geen tien jaar tijd was gelukt in De Kuip. Dat zegt genoeg.

Dan Vitesse. Vorig seizoen lange tijd koploper en ook dit jaar weer gezegend met een sterke ploeg, inclusief talenten van ‘satellietclub’ Chelsea. De huidige stand van zaken stelt daarom zwaar teleur: de ploeg van Peter Bosz staat één na laatste met één punt, nadat met 2-1 werd verloren bij PEC Zwolle.

Maar natuurlijk is Zwolle bepaald niet meer het provincieclubje van weleer. Eerder een hecht gesmeed collectief vol dadendrang. Onbevreesd voor grote jongens. Dat mag het donderdag, in duel met Sparta Praag, in de strijd om deelname aan de groepsfase van de Europa League bewijzen.

Evenals zijn collega’s Van Basten, Rutten en Bosz werd ook Alfred Schreuder teleurgesteld door zijn ploeg. FC Twente stond tot vlak voor tijd met 0-1 voor tegen NAC, totdat invaller Tim Breukers in de slotminuten zijn mannetje vloerde en NAC gelijk kon maken vanaf de stip. Eindstand 1-1.

Wat zeggen deze verrassende uitslagen? Dat de gevestigde orde de grootste moeite heeft om zijn reputatie waar te maken. Ook tegen laagvliegers, die voor de aftrap al bloed ruiken. Jammer voor de gokkers in de sigarenzaak. Die moeten de toto misschien maar blind gaan invullen.