‘Egypte bombardeert in het geheim islamisten in Libië’

Een islamistische strijder in Libië juicht bij de verovering van het vliegveld van Tripoli. Foto AFP / Mahmud Turkia

Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de afgelopen week twee keer luchtaanvallen op Libische islamistische milities uitgevoerd, dat meldt The New York Times zojuist op basis van bronnen uit Washington. De Verenigde Staten werden niet ingelicht over de aanvallen.

Egypte heeft de samenwerking gezocht met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in hun strijd tegen de oprukkende islamisten in naburige landen. Volgens The New York Times staan de drie landen tegenover “de islamistische bewegingen, inclusief de Moslimbroederschap, die worden gesteund door Qatar en Turkije”.

Buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schreef vandaag in NRC Handelsblad:

Het laat zien dat de Libische burgeroorlog steeds meer een weerspiegeling wordt van de machtstrijd in het Midden-Oosten tussen voorstanders van de Moslimbroederschap (Qatar, Turkije) en tegenstanders (Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte). Beide zijden in de Libische strijd hebben de steun van rivaliserende satellietzenders die worden gefinancierd door Qatar en de Emiraten.

Een Amerikaanse official zei tegen The New York Times dat het land de aanvallen vanuit Egypte als “niet constructief” beschouwt. Hoewel de Amerikanen zeggen zeker te weten dat de raketaanvallen zijn uitgevoerd door Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, ontkennen die beide landen stellig.

Libië heeft inmiddels twee regeringen

De raketaanvallen hebben weinig uitgericht. Een alliantie van fundamentalistische milities veroverde dit weekend de internationale luchthaven van Tripoli. De alliantie, die zichzelf de Dageraad van Libië noemt, heeft haar eigen regering opgezet en het oude parlement weer bijeengeroepen. Daardoor zit Libië nu opgescheept met twee rivaliserende parlementen én regeringen.

De oude volksvertegenwoordiging, die het in juni gekozen nieuwe parlement niet erkent, kwam vandaag in Tripoli bijeen. Het ontbonden parlement trotseert niet alleen het gezag van de nieuwe parlementariërs, maar ook dat van de interim-regering die vooralsnog met steun van het nieuwe parlement opereert.

Waarnemend premier is ontslagen

Op aandringen van islamistische milities besloot de gewezen volksvertegenwoordiging maandag waarnemend premier Abdullah al-Thinni te ontslaan. Ze droeg de islamistische hoogleraar Omar al-Hassi op een tegenregering ‘van nationale redding’ te vormen.

Het opgedoekte parlement heeft al ettelijke malen geprobeerd Al-Thinni de laan uit te sturen. Het hooggerechtshof stak daar echter een stokje voor.

In Libië woedt niet alleen een politieke, maar ook een gewapende strijd. Islamistische milities en hun tegenstanders betwisten elkaar onder meer de macht over de hoofdstad Tripoli. Het in augustus aangetreden parlement en de interim-regering zijn uitgeweken naar het oosten van het land.

Toon Beemsterboer schreef vandaag:

“Het nieuwe parlement zetelt in Tobruk omdat die stad in handen is van generaal Khalifa Haftar. Hij heeft in mei de fundamentalistische milities de oorlog verklaard. Het nieuwe parlement noemde de verovering van de luchthaven van Tripoli het werk van „terroristische groepen” die de legitimiteit van de staat ondermijnen. Maar die staat bestaat alleen in naam.”

Lees ook: Nu twee parlementen in Libië

    • Alex van der Hulst