Ebola duikt ook op in Congo

In het noordwesten van Congo is ebola uitgebroken, zeker dertien mensen zijn al aan de ziekte overleden. Maar het Congolese ebolavirus is van een andere soort dan die in West-Afrika al bijna 1.500 levens heeft geëist.

De Congolese minister van Volksgezondheid, Félix Kabange Numbi, heeft dat gezegd tegen het persbureau AFP. De dodelijke virusziekte is uitgebroken in de provincie Équateur, de Evenaarsprovincie. Congo is vaker getroffen door ebola. Bij de laatste grote uitbraak, in 2007 in het zuiden van het land, vielen 187 doden. Volgens minister Numbi is er geen verband tussen de huidige uitbraak in zijn land, en de aan elkaar gelieerde gevallen in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria.

Uit de tellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat rond de 55 procent van de patiënten de besmetting niet overleeft. Bij eerdere ebola-uitbraken was het overlijdenspercentage vaak 80 of meer. Verontrustend is wel het relatief hoge percentage van het verplegend personeel dat zelf besmet raakt. Er zijn al bijna 130 artsen, verpleegkundigen en ander verzorgend personeel overleden; 9 procent van alle sterftegevallen.

Het laatste slachtoffer is een Senegalese epidemioloog, die voor de WHO werkzaam was in Sierra Leone. Het is voor het eerst dat een medewerker van de WHO besmet raakt. Een Britse verpleegkundige is gerepatrieerd. Volgens een Londens ziekenhuis is zijn toestand „niet ernstig”.