Dit brengen andere media vandaag

LAUWERSOOG - Een jongen loopt langs de ondergestroomde polder in het Lauwersmeergebied. ANP KOEN VAN WEEL
LAUWERSOOG - Een jongen loopt langs de ondergestroomde polder in het Lauwersmeergebied. ANP KOEN VAN WEEL Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Compensatie voor omwonenden windmolenparken

De exploitanten van windmolenparken gaan omwonenden compenseren, schrijft de NOS. Dat blijkt uit de nieuwe gedragscode van de koepel voor windenergiebedrijven.

De exploitanten zullen ongeveer 3000 euro per windmolen in een omgevingsfonds storten. Daarvan kunnen bijvoorbeeld speeltuinen of parken worden aangelegd, aldus de NOS. Ook wordt gekeken naar het leveren van goedkope stroom aan omwonenden, of het uitdelen van aandelen. De plannen moeten het draagvlak voor windmolens vergroten.

De belangenvereniging van omwonenden, de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines, vindt de compensatie te laag.

Inspectie gaat controles aankondigen

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport ligt onder vuur, schrijft de Volkskrant, omdat het voortaan controles vooraf wil aankondigen.

Dit weekeinde schreef de Volkskrant over de plannen van de ILT, die toeziet op onder meer het wegvervoer, de luchtvaart en de scheepvaart. Uit gelekte documenten bleek dat de directie heeft besloten dat controles voortaan worden aangekondigd, omdat dat efficiënter zou zijn.

Inspecteurs van de ILT vrezen dat bedrijven door de aangekondigde controles de kans krijgen zaken weg te moffelen.

Vakbond FNV noemt de plannen “absurd”. “Hier zijn de boeven heel blij mee”, zegt bestuurder Edwin Atema. Oud-hoogleraar Toezicht Ferdinand Mertens wijst op de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, in 2011. Vaten vol gevaarlijke chemicaliën werden daar bij aangekondigde controles van het binnenterrein gehaald.

Martinair werkt aan doorstart

De ondernemingsraad van Martinair heeft volgens het FD plannen voor een doorstart van de verlieslijdende luchtvaartmaatschappij.

Martinair is eigendom van Air France-KLM. De luchtvaartmaatschappij, die louter vracht vervoert, wacht een bezuinigingsoperatie of kan zelfs worden verkocht. Volgende maand zou daar een beslissing over worden genomen.

De OR, zo bericht het FD, heeft echter bij de directie een plan ingediend om de onderneming in eigen beheer door te starten. De OR stelt dat er met meer en nieuwere, zuinigere vliegtuigen een winstgevende onderneming kan worden opgezet. Daar zijn dan wel forse investeringen voor nodig.

Op dit moment heeft Martinair 12 vliegtuigen. Het bedrijf heeft zo’n 500 man personeel.

    • Dolf de Groot